IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса още не знае как ще плаща надлимитната дейност на болниците

Надзорният съвет на касата иска спешна среща с премиера и министрите на здравеопазването и финансите, за да се обсъдят дефицитите в здравния сектор

14:39 | 13.03.14 г.
Здравната каса още не знае как ще плаща надлимитната дейност на болниците

И на днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е взето решение за методиката, по която ще се плаща надлимитната дейност на болниците.

Това стана ясно от изказване на вицепрезидента на КНСБ, председател на Синдиката по здравеопазване към организацията и член на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов, цитиран от БТА.

Не са утвърдени и месечните разпределения на парите за лечебните заведения.

Членовете на Надзорния съвет на здравната каса настояват за спешна среща с премиера Пламен Орешарски, както и със здравния и финансовия министри, за да обсъдят проблемите, пред които се изправя здравният сектор до края на годината.

"Някой трябва да ни каже какво да правим, а не всеки да си измива лицето със здравната каса, че липсват средства и лекарства", коментира Кокалов.

Според него се оформя дефицит за болнична помощ от порядъка на 150 – 300 млн. лева. В момента резервът на касата е 136 млн. лева.

Иван Кокалов подчертава, че бюджетите на лечебните заведения няма да се намаляват. Същевременно обаче в Министерството на здравеопазването има над 80 заявления за откриване на нови лечебни заведения, за които също са необходими средства.

Според него заради това се появяват дефицитите на другите болници, защото се взима от парите, предназначени за тях, за да се дадат и на новите лечебни заведения.

Иван Кокалов посочи, че е необходимо да се затегне и контролът над разходването на парите за здраве, като се включат пациентските и неправителствените организации.

Здравният министър Таня Андреева коментира методиката за разпределяне на бюджетите за дейност на лечебните заведения, предложена от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, за която Надзорният съвет не е могъл да стигне до решение.

"Винаги съм застъпвала тезата, че финансовият ресурс на касата в по-голяма част трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми, така че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия, заяви министърът. Тя допълни, че е готова да изложи тезата си и на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още