IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще плаща само онколекарства с договорени отстъпки

Предложението е част от проект за промени в Закона за здравното осигуряване, публикуван за обществено обсъждане

09:07 | 06.03.14 г.
Здравната каса ще плаща само онколекарства с договорени отстъпки

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща само лекарства, за които са договорени отстъпки, предвижда предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Според исканата промяна отстъпките ще са задължителни за продукти с ново международно непатентно наименование, както и за всички онколекарства, купувани от болниците.

Предлага се и възможност за нов вид отстъпка - в натура. При договорени отстъпки в натура за лекарствените продукти, приложими при лечението на злокачествените заболявания, НЗОК заплаща стойността на отпуснатите опаковки от съответния лекарствен продукт, предоставени като натурален рабат, пише в проектодокумента.

Промените залагат и разширяване на пълномощията на надзора на касата по отношение на лекарствената политика. Предлага се списъкът на заболяванията, за които плаща касата, да се утвърждава от Надзорния съвет на здравната каса, а не от министерството. Здравният министър ще утвърждава критериите за включване на заболяванията в списъка.

Поправки в закона за лекарствата, чрез Закона за здравно осигуряване (ЗЗО), предвиждат закриването на Националния съвет по цени и реимбурсиране. На негово място ще има комисия, в която ще влизат представители на МЗ, НЗОК, БЛС, БЗС и БФС, определени с решение на Министерски съвет по предложение на здравния министър.

Новата комисия ще поеме функциите по ценообразуването на лекарствените продукти и определянето на Позитивния лекарствен списък.

Други проектопромени в ЗЗО предвиждат болниците да получават по-малко средства от предвидените в Националния рамков договор (НРД) при надвишен обем медицински дейности. Договарянето на обеми и цени на медицински дейности, както и определянето на методики за остойностяването и заплащането им ще се поеме от здравната каса и Българския лекарския съюз, като договарянето ще бъде в рамките на НРД.

Предлага се и създаването на регистър в информационната система на НЗОК, в който ще фигурират специалистите, работещи в лечебни заведения по договор с касата.

За откриване на нова болница ще се изисква предварителното съгласие на здравния министър още на ниво инвестиционно намерение, пише още в проекта на ЗЗО.

Предвижда се още задължителна акредитация за болниците, диализните центрове, центровете за трансфузионна хематология, ЦСМП, бившите диспансери, тъканните банки и центровете, в които се извършват ин витро процедури. За останалите видове лечебни заведения акредитацията ще бъде задължителна, само ако лечебното заведение иска да провежда обучение на студенти и специализанти.

В мотивите на министерството към предложенията се посочва, че те са необходими за реализиране на краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още