IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичните фирми – задължени да договарят отстъпки за лекарствата

Предложението на НЗОК е с цел да се ограничат публичните разходи за медикаменти

16:35 | 24.02.14 г.
Фармацевтичните фирми – задължени да договарят отстъпки за лекарствата

За да се намалят публичните разходи за лекарства, Националната здравноосигурителна каса предлага промяна в механизма на договаряне на отстъпки в цените на медикаментите с фармацевтичните компании. Предложението е то да стане задължително и законът да отмени неговия пожелателен характер.

Настоящият механизъм за предлагане на отстъпки от страна на фармацевтичните фирми не е ефективен, защото е пожелателен и фирмите нямат мотивация да предлагат отстъпки, обясни Маргарита Грозданова, директор на дирекция „Лекарствена политика“ в НЗОК пред жуурналисти. Така от 1980 лекарства, включени в Приложение 1 на реимбурсния списък, здравната каса е договорила по-ниска цена само за 14 препарата, като намалението е едва между 5 и 10%.

„В момента плащанията на касата за лекарства и за болнично лечение са едно към едно – в света няма публичен фонд, който да плаща толкова голям процент за лекарства“, твърди експертът. И посочи конкретни цифри – за 2013 година касата е платила 550 милиона лева за лекарства, като половината от тях са по-най-тежките пера - онкология и редки болести. За редки болести са платени 58 милиона лева, а за за лекарства за онкология - 145 милиона лева.

От касата уточняват, че е необходима и промяна в Закона за здравното осигуряване, която да позволи преди касата да започне да заплаща за медикамента, фирмата да е предложила намаление на цената му.

Здравната каса и лекарският съюз имат и друго общо предложение – за централно договаряне на отстъпките за всички онкологични медикаменти, включително и на генериците, тъй като ще има възможност за конкуренция между фирмите и постигане на по-ниски цени. Маргарита Грозданова уточни, че промяната е необходима, защото и при генеричните медикаменти методиката за договаряне е пожелателна. За последната година от 341 медикамента здравната каса е договорила отстъпки едва за 60 препарата.

В полза на централизираното договаряне на отстъпки се изказа и председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, според когото промяна на модела на договарянето е наложителна. По негови думи чуждите фармацевтични фирми никога няма да намалят цените на лекарствата си у нас, защото рискуват да сринат цените си на другите европейски пазари, с които страната ни се реферира.

Но защо договарянето на отстъпки за лекарствата буксува?

С промени в Закона за здравното осигуряване се даде възможност Националната здравноосигурителна каса да договаря отстъпки с фирмите, но без да ги задължава. Така вече година здравната каса отчита много слаб интерес от фармацевтичните компании към предлагане на отстъпки. Фирмите пък заявяват, че са склонни на преговори, но само ако процесът е двустранен и касата поеме своя дял от риска. Така договарянето на отстъпки забуксува.

Всъщност фармацевтичните производители нямат пряк интерес от договаряне на отстъпки за лекарствата – първо защото цените на предлаганите от тях медикаменти се понижават два пъти - по международното рефериране, според най-ниската цена спрямо 17 европейски държави, и втори път при договаряне на отстъпки с касата.

И според двете асоциации – тази на генеричните фармацевтични производители и на научноизследователските фармацевтични фирми, договарянето на отстъпки в цените на лекарствата с НЗОК трябва да бъде обвързано с насрещен ангажимент, за да се задвижи процесът и да се активизира интересът на компаниите към подобни допълнителни намаления на цените.

Фирмите желаят да се промени механизмът по договаряне на отстъпките, но предлагат други начини за това. Те искат касата да поеме ангажимент и да даде гаранции за реализиране на определени обеми от лекарствата. Искат също така възможност за договаряне на отстъпки под формата на допълнителни услуги за пациентите, отстъпки в натура или възможност фармацевтичните фирми да поемат за известен период лечението на определен брой пациенти, без това да бъде заплащано от касата.

На практика договарянето на отстъпки между касата и фармацевтичните компании е трудно приложимо. То гарантира известно спестяване на разходи на касата, но може да доведе до изчезване на някои медикаменти от пазара в България, поради липсата на икономически интерес у фирмите да ги предлагат, каза за Investor.bg Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Още предложения за законодателни промени

Националната здравноосигурителна каса предлага промяна и в Наредба 38, с която се покриват 238 лекарства за домашно лечение на хроничните заболявания, някои остри състояния и редките заболявания. Иска се тя да бъде обновявана на всеки две години, като промените да стават през октомври, така че касата да има време да прецени какъв да е бюджетът за следващата година.

Предлага се и промяна в Наредба 10, която да позволява включването на нови молекули в реимбурсния списък да става на 12 месечен период, а не на 6-месечен, както е в момента. Идеята е касата да може да разпредели бюджета си по-точно, така че да се покрие съответната нова терапия за следващата година. Ако в средата на годината в списъка се включват нови молекули, това увеличава разходите на НЗОК при вече заложен бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още