IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса не е имала намерение да намалява бюджетите на болниците

Разплащанията вървят по график, уточняват от НЗОК

15:19 | 07.03.14 г.
Здравната каса не е имала намерение да намалява бюджетите на болниците

Здравната каса не е изказвала намерение за намаляване бюджетите на болниците с 20%. Това съобщават от здравноосигурителната институция  по повод на изказването на здравния министър Таня Андреева от вчера за допълнително намаляване на бюджетите на лечебните заведения.

От касата отричат и за проведена среща между здравния министър и ръководството на НЗОК.

Парите за болниците за тази година са повече от миналата и разплащанията вървят по график, уточняват от НЗОК. От там дават разчет, в който е записано, че общите средства за дейност по клинични пътеки и процедури, медицински изделия и онколекарства за миналата година са в размер на 1,205 млрд. лв., а планираните за тази - 1,366 млрд. лв.

Средствата, предназначени за болниците тази година, са в размер на 1,16 млрд. лв. Реално изплатената сума за тях през 2013 година е в размер на 1,42 млрд. лв. Разликата е 260 млн. лв., което представлява 18%. Може би тези проценти е имала предвид министър Андреева в своето изказване, пише в съобщението на здравната каса до медиите.

Заложената за 2014 година сума от 1,36 млрд. лева, включваща и медицинските изделия и лекарствата, вече е разпределена по районните здравни каси по месеци и тримесечия, като стойностите са утвърдени от надзора на касата и сумите са гарантирани за лечебните заведения за 12, а не за 10 месеца, както през миналата година, пише още в съобщението.

На заседанието на 11 март Надзорният съвет ще утвърди месечните разпределения на средствата по лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Ще се обсъдят и вариантите за изплащане на дейността, отчетена от болниците, която надхвърля прогнозните им бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още