IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С гласовете на ДПС и БСП беше увеличен бюджетът на НЗОК

ГЕРБ осигури кворум, но не участва в гласуването с мотива, че то залага бомби пред следващото управление

15:32 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С гласовете на ДПС и БСП беше увеличен бюджетът на НЗОК

С гласовете на ДПС и БСП беше приета актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението предвижда отпускането на допълнителни 225 млн. лева за дейността на касата. С промените в закона за бюджета на НЗОК ще бъдат отпуснати и допълнителни 50 млн. лева за справяне с последиците от бедствията и авариите. 

Парите за актуализацията ще дойдат от съкращаване на разходите на държавни институции. Именно срещу това възразиха от ГЕРБ, които осигуриха кворума, направиха няколко изказвания по време на дебатите, но не участваха в гласуванията по точките. 

След гласуването финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че ако парите не стигнат, служебното правителство има начин да отпусне и още, съобщи Dnes.bg. Относно критиките на ГЕРБ, че се орязват парите на другите ведомства, за да има за НЗОК, той обяви, че решението за това не е негово, нито на правителството, а такава е била политическата воля и отговорността сега е на политиците. Той припомни, че предложението на правителството беше да се вдигне дългът, а не да се режат парите на останалите институции.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова посочи, че бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран със средства от намаляването на парите за 45 държавни институции, първостепенни бюджетни разпоредители. До края на годината бюджетите на тези институции ще намалеят с 15% и това ще блокира дейността им през втората половина на годината, заяви депутатът.

„Предлагате ни актуализация на бюджета на НЗОК за сметка на блокиране на държавата. Това е първата бомба в ръцете на служебното правителство“, заяви още Стоянова.

Тя посочи, че има и „втора бомба“ -  разходи без осигурен ресурс за отпускането на допълнителни 50 млн. лева за пострадалите от бедствията през последните месеци, които ще бъдат насочени чрез бюджета на Здравната каса, както и промени, свързани с изплащането на влогове от фалирали банки. От ГЕРБ посочиха, че отпускането на тези средства трябва да стане чрез актуализацията на държавния бюджет, а с нежеланието си да преразгледа бюджета БСП води страната към крах.

„Ние няма да участваме в тази дестабилизация“, категорична беше Менда Стоянова.

Йордан Цонев посочи, че не е целесъобразна корекцията на бюджета на НЗОК, без да има промени в съответните пера, от които ще дойдат средствата – било чрез дефицит в държавния бюджет или чрез спестяването на разходите на бюджетните разпоредители, особено като има внесено предложение за актуализация на държавния бюджет.

ДПС обаче ще подкрепи тази промяна, защото не е предложен друг вариант, обясни Цонев.

С промени в Закона за бюджета на НЗОК беше направен опит и за прокарване на „банкови текстове“, предложени от Йордан Цонев. Те включват предсрочно изплащане на депозити в банки, поставени под надзор. Тези текстове обаче не бяха приети от бюджетната комисия по-рано тази сутрин. Предложението на председателя на комисията включва и да бъдат разкривани имената на политици, които имат влогове и кредити в КТБ.

„От това кой е в залата и как ще гласува, ще се види кой в какви отношения е с КТБ“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Тъй като текстовете не бяха одобрени от бюджетната комисия, формално те не бяха и част от доклада на комисията. По тази причина председателстващият Народното събрание Мая Манолова предложи текстовете на Цонев да бъдат преобразувани като „редакционно предложение“ и по този начин то да може да бъде разгледано от депутатите. Депутатите в залата обаче не одобриха този подход и предложението отпадна. 

„Сянката КТБ не тегне върху ДПС, а върху кого тегне, вече го знаете – тези, които с едни или други процедурни хватки отказаха да подкрепят предложението", категоричен беше след гласуването Лютви Местан. Според него тези, които отказаха да подкрепят това предложение - било с отсъствие, било с гласуване против или „въздържал се“, заслужават съмненията, че върху тях тегне сянката на КТБ.

Депутатите отново спориха и за липсващите 1,4 млрд. лева от резерва на НЗОК, които бяха прехвърлени от правителството на ГЕРБ във фискалния резерв. Според бившите управляващи тези пари все още са във фискалния резерв.

Румен Гечев от „Коалиция за България“ обаче беше категоричен, че тези средства отдавна са похарчени. Той посочи, че идвайки на власт, от ГЕРБ са разполагали с резерв в размер на 8,2 млрд. лева, а когато са подали оставката си през 2013 година, резервът е бил вече 3,7 млрд. лева. До седмици фискалният резерв ще бъде почти 9 млрд. лева, прогнозира още депутатът. Очакванията са в близките дни в резерва да влязат средствата от ЕС, които бяха спрени заради нарушения, но проектите по европейските програми са били финансирани със средства от бюджета.

Гечев посочи още, че е по-добре бъдат направени съкращения на разходите на министерствата за актуализацията на бюджета, отколкото да се трупа дефицит.

В последното си заседание депутатите обсъдиха и гласуваха единствено искането за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Преди това по предложение на БСП беше прието да не бъде дискутирана втората точка от дневния ред, касаеща промяна в републиканския бюджет. В залата се регистрираха 142-ма депутати от БСП, ДПС, ГЕРБ и независими депутати. Депутатите от ГЕРБ участваха само в дискусиите по предложението за отпускането на допълнителни средства по бюджета на Здравната каса, но не участваха в гласуванията.

След оттеглянето от вносителя не беше разгледано и искането на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка Цачева да бъде дадена възможността на служебното правителство да сключва договори за външни заеми с други държави, Европейския съюз и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още