IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК*

Тунчер Кърджалиев ще предложи преди второ четене повече пари от предвидените допълнителни 225 млн. лева да отидат за лекарства

17:04 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК*

Народното събрание прие  в присъствието на финансовия министър Петър Чобанов в оставка на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предложена от Министерския съвет.

Гласуваха 185 депутати, от които 184 подкрепиха актуализацията, а 1 депутат от Коалиция за България гласува „въздържал се“.

Предвижда се Здравната каса да получи още 225 млн. лева за тази година. НЗОК поиска допълнителни 328 млн. лева.

По време на дебатите депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че ще предложи преразпределяне на тези пари, така че да има повече средства за лекарства. Той предлага от допълнителните средства за болнично лечение да бъдат разпределени 150 млн. лева, за медикаменти за домашно лечение – 50 млн. лева, а за онкологични лекарства – 25 млн. лева, а не 200 млн. лева за болнична помощ и 25 млн. лева – за лекарства, каквото е предложението на Министерския съвет.

Според Кърджалиев така предложената актуализация удовлетворява болничните дефицити, докато очакваният дефицит в бюджета за лекарства е над 96 млн. лева.

Народният представител предупреди, че заради системното неплащане от страна на Касата към аптеките поради липса на финансов ресурс и складови наличности малките аптеки може да затворят, а големите също да спрат да обслужват пациенти заради лимита на количеството приети рецепти, правопропорционален на броя на работещите в тях магистър-фармацевти.

По думите на Кърджалиев заради проблемите с бюджета за лекарства и недостатъчното като количество и качество лечение има вероятност от обостряне на хроничните заболявания, което отново ще доведе до натоварване на бюджета за болнична помощ.

Той предупреди и за възможни протести на фармацевтите и пациентските организации, които няма как да бъдат пренебрегнати от новото правителство.

Бившият здравен министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска да чуе позицията на здравния министър в оставка Таня Андреева, която не присъстваше в пленарната зала. Атанасова упрекна правителството, че здравното и финансовото министерства, парламентът и парламентарните комисии си прехвърлят топката по отношение на бюджета за здраве.

Депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев подчерта от своя страна, че е необходимо да се стартира реформата в здравния сектор и да се регламентира съществуването на болниците за продължително лечение.

Председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер пък заяви, че само една партия не може да осъществи тежката здравна реформа, като по думите й по въпроса е необходим широк политически консенсус.

Джафер призова за широко съгласие между поне три партии в следващия парламент по пет направления: промяна на финансирането, демонополицация на Националната здравноосигурителна каса, национална каса със задължителен характер, единна информационна система и електронно здравеопазване, реформа на спешната помощ, промяна на лекарствената политика. 

Румяна Тодорова: Парите не са достатъчно

Управителят на Здравната каса Румяна Тодорова обяви, че отпуснатите допълнително пари в бюджета й не са достатъчни, съобщи Dnes.bg. Според нея заради недостига на средства до края на годината вероятно ще се наложи нова актуализация на парите за здраве. В противен случай системата ще влезе в следващата година ще се влезе с много голям дефицит, допълни още Тодорова.

Управителят на НЗОК призна, че за нея разпределението на средствата е странно. „Въпреки че цяла година се говореше, че болниците точат пари, употребяваха се думи като крадци, изведнъж цялата актуализирана сума се даде на болниците“, каза тя и допълни, че това е парадокс. Тодорова обясни, че в 4 параграфа има дефицит и най-разумното е било актуализираната сума да бъде разпределена реципрочно в тях.

Според управителя на НЗОК най-необходимото в сектора е цялостно преразглеждане на законодателството. „Иначе дефицитът догодина ще е още по-голям, уверявам ви, който и да е начело на Касата“, каза Тодорова.

Тя подкрепи изказване, което чула в последните дни, че не може болницата да прилича на мол. „Една фирма продава атрактивни стоки и печели, а друга не - и губи. Не може това да е българската болница“, каза Румяна Тодорова.

* Новината е допълнена с мнението на управителя на НЗОК Румяна Тодорова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още