IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От септември НЗОК може да няма пари за лекарства за домашно лечение*

1,5 млн. болни ще останат без медикаменти, ако не се коригира актуализираният бюджет на НЗОК, алармират пациентски организации

14:26 | 17.07.14 г.
От септември НЗОК може да няма пари за лекарства за домашно лечение*

От септември милион и половина болни ще останат без лекарства за домашно лечение, ако не се коригира ремонтираният бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Около тази теза се обединиха представителите на четирите национално представени пациентски организации, предаде БТА.

По-рано днес икономическата и здравната парламентарни комисии гласуваха да има актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. От тях 200 млн. лв. са предназначени за болниците, а 25 млн. лв. - за болнично лечение на пациенти с онкологични заболявания.

Представителите на организациите на пациентите изразиха тревогата си, че не са предвидени средства за лекарства за домашно лечение, които би трябвало да са в размер на 96 млн. лв.

Здравната каса няма да има възможност от септември да плаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, които от своя страна няма да могат да се разплащат с дистрибуторите, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Възможно е малки аптеки да фалират или да спрат да работят със Здравната каса, допълни той. По думите му пациенти ще се насочат към големите аптеки, но и там няма да могат да получат лекарствата си, защото аптеките имат лимит за обслужени рецепти, а и лекарствата ще се изчерпват бързо.

Пациентските организации настояват актуализацията на бюджета на касата да бъде с 328 млн. лева и допълниха, че не са предвидени средства и за медицински изделия.

Те изразиха изненадата си, че държавата ще се опита да осигури милиарди за решаване на ситуацията около Корпоративна търговска банка, но няма 100 млн. лв. за здравеопазване. Пациентските организации изразиха мнение, че политиците си купуват предизборно спокойствие, давайки 200 млн. лв. на болниците и туширайки евентуални лекарски протести.

Междувременно БЛС призова болниците, договорни партньори с НЗОК, да заведат искове за забавени плащания. В декларация на ръководството на Българския лекарски съюз се посочва, че организацията продължава да настоява за актуализация на бюджета на НЗОК, но в пълния му размер от 328 млн. лв., а не с предложените необосновано 225 млн. лв.

Съсловието призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу НЗОК за дължимите им забавени суми. БЛС призовава и всички лекари в страната да упражнят правото си на гражданско неподчинение, както и към организация на ефективни протестни действия.

Предстоят заседания на ръководните органи на БЛС, където ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират, в случай че депутатите не успеят да гласуват актуализацията на бюджета до края на тази седмица, уточнява се в декларацията.

„Организацията се надява, че този път разумът ще надделее над политическите боричкания в интерес на българските граждани“, пише в позицията на БЛС.

От резерва на Здравната каса могат да бъдат преразпределени пари за лекарствата за домашно лечение и за други пера, за които няма да достигнат средства от бюджета на Касата. Това каза заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков след заседание на парламентарната комисия, цитиран от БНР.

Тези средства в резерва са били предвидени за болнична помощ и ще могат да се дадат за лекарства само в случай, че Народното събрание одобри актуализацията на бюджета на Касата с 225 милиона лева, уточни Пенков.

* Актуализирана с позицията на Бойко Пенков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още