IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: 225 млн. лева е минимумът за покриване на дефицита в НЗОК

В Здравната каса има пари, актуализацията е презастраховане, заяви здравният министър

10:07 | 16.07.14 г.
Андреева: 225 млн. лева е минимумът за покриване на дефицита в НЗОК

Сумата от 225 милиона лева, която Министерството на финансите предложи за запълване на дефицита в Здравната каса, е минимумът, който трябва да бъде приет, за да може Здравната каса да изплати медицинската дейност на лечебните заведения до края на годината. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред БНТ.

Тя не изключи и мерки, които Касата трябва да предприеме за оптимизация на разходите.

Здравният министър потвърди, че в края на годината ще се оформи дефицит за болничната дейност, както се случи и миналата година. Именно затова е необходима актуализацията, каза Андреева. „Нямаме право да подлагаме под риск системата с оглед на смяната на правителството и липсата на работещ парламент“, посочи министърът.

Тя уточни, че това са прогнозни дефицити. „Там, където има забавяния, касата трябва да обясни какви са причините, но това не означава, че парите за здравеопазване са свършили“, каза тя. Андреева повтори, че в момента в Касата има финансов ресурс и тя се разплаща към лечебните заведения. Допълнителният ресурс е за края на годината, а не за настоящия момент, повтори министърът.

По нейни думи и правителството, и политическите партии, които ще подкрепят актуализацията на бюджета на Здравната каса, подхождат отговорно, защото това е презастраховане. „Никой не може в настоящия момент да каже какъв ще е дефицитът в края на годината, тъй като никой не може да предвиди какъв обем дейност ще извършат лечебните заведения до края на годината“, посочи Андреева.

На въпрос може ли актуализацията на бюджета да забави оставката на кабинета Андреева отговори, че става въпрос за добра организация и за това депутатите да бъдат в НС. След одобрението на актуализацията от кабинета тя ще се гласува в двете парламентарни комисии – по финанси и здравеопазване, а след това и в пленарна зала, обясни Андреева.

Относно промените във Фонда за лечение на деца в чужбина министърът каза, че няма да бъде отнета ролята на Обществения съвет. Тя обясни, че идеята е да се създаде експертен съвет. Общественият съвет ще може да присъства на заседанията и да иска информация за финансирането на тези случаи.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предлага да се отнеме правото на глас на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина при разпределянето на средствата за лечение. Основният мотив на здравния министър за предложението е „гарантиране на обективност и навременност на решенията" на Фонда.

Андреева обясни, че във Фонда има две основни промени – Фондът ще заплаща медицински изделия на цената, на която лечебното заведение ги е закупило, както и ще заплаща цената на нерегистрирани в страната медикаменти за децата с онкохематологични заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още