IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър се надява на актуализация на бюджета на НЗОК

Това ще гарантира достатъчно средства за болниците до края на годината, смята Таня Андреева

11:54 | 14.07.14 г.
Здравният министър се надява на актуализация на бюджета на НЗОК

Здравният министър Таня Андреева се надява да има актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото най-важното е да се осигури финансов ресурс, така че в края на годината болниците да могат да разплащат медицинската си дейност. Това каза пред „Нова телевизия“ министърът на здравеопазването.

Андреева уточни, че в момента се очаква финансовата обосновка на Министерство на финансите, за да може Министерски съвет да разгледа предложението за актуализация на бюджета на НЗОК.

Тя повтори, че в момента здравният фонд разполага с финансов ресурс да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. И уточни, че има забавяния по отношение разплащането на надлимитната дейност, което не означава, че тя няма да бъде заплатена.

Министърът на здравеопазването за пореден път повтори, че искането за актуализация на бюджета на НЗОК от страна на нейния управител по решение на Надзорния съвет е във връзка с притесненията на Касата за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и в ситуацията, в която сме - смяна на правителство и впоследствие разпускане на Парламента, може да няма кой да актуализира бюджета през есента.

Според нея пари за болниците до края на годината ще има. Тя напомни, че миналата година бюджетът на Здравната каса е бил разписан до септември и правителството е намерило начин да се справи с положението, така че фондът да плаща до края на годината, без да се прави актуализация на бюджета.

Очаква се правителството да може да разгледа въпроса с актуализацията още на предстоящото си заседание в сряда. Министерството на финансите изготвя доклад с финансова обосновка. Преди дни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова увери, че финансовото министерство и приходните агенции продължават с анализа откъде могат да дойдат парите, необходими за запълването на дупката в бюджета на Касата. Ако предложението на МФ бъде одобрено от кабинета, искането за актуализацията на бюджета се внася за гласуване в Народното събрание.

Очертаващият се дефицит в НЗОК към края на годината е 490 млн. лв., заради което работодатели и синдикати поискаха актуализация от управляващите. След консултации в парламента днес БСП, ДПС и ГЕРБ се съгласиха.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова призова за законови промени, защото системата е в хаос и ако нещата не бъдат променени, следващата година пак ще се стигне до актуализация на бюджета и положението дори ще е по-лошо отсега.

За това предупреди и министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя посочи, че дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде още по-голям през следващата година, ако не бъдат приети законодателните промени, с които се поставя основата на здравната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още