IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС: Внесените предложения за актуализация на бюджета на НЗОК са без обосновка

В рамките на три дни два пъти постъпва материал за промяна на бюджета на касата, съобщиха от правителствената пресслужба

18:13 | 11.07.14 г.
МС: Внесените предложения за актуализация на бюджета на НЗОК са без обосновка

В Министерския съвет за втори път в рамките на три дни постъпва материал относно актуализацията на бюджета в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) без финансова обосновка, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Съобщението е изпратено по повод изявленията на здравния министър Таня Андреева за внесен проект на актуализацията на бюджета. В този си вид обаче внесеният проект не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в Парламента, се казва в позицията на правителството.

"Министерството на здравеопазването знаят реда, по който се предоставят материали за разглеждане от Министерския съвет, заложен в Устройствения правилник на МС, което показва, че просто имитират действия пред обществото", се казва в изпратената позиция.

Същият материал е върнат в Министерство на здравеопазването, за да се приведе в съответния вид. Същевременно е възложено на Министерство на финансите да подготви съответната финансова част.

По-рано днес в парламента финансовият министър Петър Чобанов коментира, че актуализацията на бюджета е решение на цялото правителство и тепърва ще бъде разглеждан доклад по темата. Финансовият министър уточни, че дефицитът на здравната каса към 31 май 2014 година е 166 млн. лева. 

По време на парламентарния контрол Таня Андреева съобщи в отговор на въпрос на Десислава Атанасова, че задълженията на болниците към края на май са били 410 млн. лева. Просрочените задължения са малко над 130 млн. лева. 

Това са задълженията само на държавните и общинските болници, уточни още здравният министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още