IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След кратки преговори ГЕРБ каза "не" и на ББЦ

Двете партии имали диаметрални различия по програмите

15:30 | 17.10.14 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ГЕРБ отказа и на ББЦ сътрудничество в новото правителство. Това стана след най-кратките преговори за формиране на следващия кабинет. Те продължиха едва два часа в Народното събрание.

От ГЕРБ обясниха, че разговорите са приключили по-рано от обикновено, защото се е оказало, че представителите на ББЦ застъпват позиции, различни от записаното в предизборната им програма и заявеното по време на кампанията преди вота.

Преустановихме дебата, защото констатирахме диаметрално различие по програмата, каза Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя допълни, че представителите на ББЦ са били готови да отстъпят от записаното в програмата с аргумента, че то е за рамките на два мандата.

„Изказването на позиции за управление на държавата няма как да започне след изборите“, каза и Цецка Цачева.

Преговорите от името на коалиция ББЦ водиха лидерите в коалицията Кънчо Филипов, Румен Йончев, Драгомир Стефанов. Шефът на ББЦ Николай Бареков не присъства.

Драстичните разминавания между ГЕРБ и ББЦ били най-вече в сектора на финансовата и данъчната политика. Въпреки готовността на коалицията на Бареков да отстъпи от записаното, екипът на Борисов не склони на съюз.

„Такова разминаване между предизборна програма и сегашни мнения не може да бъде легитимирано“, каза Менда Стоянова. Според нея това не би било легитимирано и от хората, които са гласували за ББЦ.

„Ние не подкрепяме такъв морал в политиката – с едни послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до Народното събрание, а след като вече си тук, да не отстояваш своите обещания пред гражданите“, каза и Цецка Цачева.

От ББЦ отвърнаха, че са отишли на преговорите, за да търсят общите неща и да проверят дали могат да се загърбят различията. „Бързо установихме, че доста ни се различават вижданията. Усетихме, че може би сме достатъчно малки и ГЕРБ нямат нужда от нашата помощ“, каза зам.-шефът на ББЦ Светлин Танчев.

Той допълни, че българският народ няма нужда от празни приказки и затова са преценили, че няма нужда тази среща да продължава дълго.

Един от лидерите в коалицията ББЦ Румен Йончев обясни, че формацията търси стабилност за България. „Очаквахме ГЕРБ да ни запознаят с тяхната програма. Вместо това се опитахме да анализираме нашата програма“, каза той. И според него срещата е била прекратена неуместно.

От ГЕРБ бяха категорични, че преговорите с ББЦ няма да продължат.

По-рано през седмицата екипът на Борисов отряза и ДПС. Преговорите с БСП също завършиха с извода, че сътрудничеството между ГЕРБ и социалистите едва ли ще има.

Втори кръг преговори може да има с Реформаторите и с Патриотите, стана ясно още от думите на Менда Стоянова. До тях ще се стигне, ако Реформаторският блок отстрани неяснотите около легитимацията си, а Патриотичният фронт изяснят позицията си по четири точки от програмата на формацията на Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
Klakson
преди 9 години
Гоце има лични амбиции да се докаже. Беше 10 години президент, сега има шансове до няколко години АБВ да изпревари БСП. Момента е много добър за него "в името на политическата стабилност" да се коалира с Бойко. Избирателите на Гоце са настроени срещу БСП и ДПС (и разбира се ББЦ и Атака). Затова смятам, че Гоце и Бойко бързо ще се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Гоце няма да е никак изненадващо поне за мен, ама много нестабилна ще е тая конструкция четворна. РБ ще я торпилират след нема и година. Баце не е толко ***.Иначе Гоце и ПФ влизат в каква им кажеш коалиция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не им трябва ПФ. Ако са се разбрали с ДПС са 122ма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 9 години
добре защо тикаш ДПС в коалиция, след като изрично пише, че няма да са в коалиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Klakson
преди 9 години
Коалицията стана ясна веднага след изборите и това е ГЕРБ-ПФ-АБВ + части от РБ. Ще видите как Гоце "изненадващо" ще се разбере с Бойко. На другия фронт са БСП-ДПС-ББЦ-Атака и политическото недоразумение Радан Кънев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Perun
преди 9 години
Защо? Една коалиция ГЕРБ+ДПС+ПФ си е нормална и си е в реда на нещата. Близки платформи, десни идеи, може да се постигне компромис и съгласие с малки промени. Тази коалиция има потенциал да изкара цял мандат без особени проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
boogeyman
преди 9 години
кофти само, че подкрепата ще е няква генно-модифицирана с елементи на изнудване и подкуп... а това означава продължаваща несигурност и клатушкаща се борса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Perun
преди 9 години
Тази новина е отлична.Изглежда са решили , че ББЦ не им трябва, значи решението е извън ББЦ. Реално, може би ГЕРБ+ДПС+ПФ е вече договорено и ББЦ-то на никой не му трябва вече.По всичко личи, че по-другата седмица ще имаме правителство.Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Бареков нали щеше да вкарва баце в затвора бе :)Мухахаххааааа дудук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още