IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащане на АЕЦ Козлодуй към Уестингхаус разбуни духовете

Преводът е по договор, сключен през миналата година, за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок

13:15 | 18.10.14 г.
Плащане на АЕЦ Козлодуй към Уестингхаус разбуни духовете

АЕЦ “Козлодуй” е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм” ” във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Повод за съобщението е разпространената от агенция “Фокус” информация за платени вчера над 7 млн. лева към американската компания.

Заради публикуваната от информационната агенция информация вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че ще разпореди извънредна проверка дали това плащане има нещо общо с акционерното споразумение за изграждането на 7-ми блок на ядрената централа.

По-рано днес бившият директор на централата Иван Генов коментира пред “Фокус”, че плащането вероятно касае дейности по работещите блокове и удължаването на живота им.

От министерството посочват, че във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока (5-ти и 6-ти) е необходимо да бъде приведен в съответствие и принадлежащият им специален корпус.

Общата стойност на договора с Устингхаус е близо 16 млн. долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.
Акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ-Козлодуй е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса, допълва се в съобщението на икономическото министерство.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ „Козлодуй” и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта, уверяват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още