fallback

България и Румъния подписаха меморандум за още два моста над Дунав

Предварителните проучвания за мостовете ще бъдат финансирани по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни

14:59 | 28.10.14 г.

До края на следващата седмица ще бъде сформирана работна група, която да започне работата по подготовката на два проекта за нови мостове над Дунав, които да свържат Никопол и Турну Мъгуреле, както и Силистра и Кълъраш.

Това стана ясно днес след подписването на меморандум за двете съоръжения между България и Румъния, съобщиха от транспортното министерство. Подписи под документа положиха транспортният министър на България Николина Ангелкова и министърът на регионалното развитие и публичната администрация на северната ни съседка – Ливиу Драгнеа.

На церемонията, която се състоя днес в Букурещ, присъства и румънският премиер Виктор Понта.

Предварителната подготовка по плановете за изграждане на двете съоръжения включва предпроектните проучвания, Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от съоръженията.

Предвижда се финансирането на тези дейности да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за новия програмен период (2014-2020 г.).

След финализиране на подготовката ще бъдат търсени източници на финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство.

Ангелокова посочи още, че мостовете при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш ще подобрят връзката между Северна България и Южна Румъния и ще допринесат за привличане на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти трябва да осигурят по-добро бъдеще на хората, като им дадат повече възможности за бизнес и предприемачество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback