IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния подписаха меморандум за още два моста над Дунав

Предварителните проучвания за мостовете ще бъдат финансирани по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни

14:59 | 28.10.14 г.
България и Румъния подписаха меморандум за още два моста над Дунав

До края на следващата седмица ще бъде сформирана работна група, която да започне работата по подготовката на два проекта за нови мостове над Дунав, които да свържат Никопол и Турну Мъгуреле, както и Силистра и Кълъраш.

Това стана ясно днес след подписването на меморандум за двете съоръжения между България и Румъния, съобщиха от транспортното министерство. Подписи под документа положиха транспортният министър на България Николина Ангелкова и министърът на регионалното развитие и публичната администрация на северната ни съседка – Ливиу Драгнеа.

На церемонията, която се състоя днес в Букурещ, присъства и румънският премиер Виктор Понта.

Предварителната подготовка по плановете за изграждане на двете съоръжения включва предпроектните проучвания, Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от съоръженията.

Предвижда се финансирането на тези дейности да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за новия програмен период (2014-2020 г.).

След финализиране на подготовката ще бъдат търсени източници на финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство.

Ангелокова посочи още, че мостовете при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш ще подобрят връзката между Северна България и Южна Румъния и ще допринесат за привличане на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти трябва да осигурят по-добро бъдеще на хората, като им дадат повече възможности за бизнес и предприемачество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още