IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ

Според бившия финансов министър по-малкото зло е банката да бъде стабилизирана и оздравена

12:09 | 29.10.14 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ

Участието на държавата в оздравяването на КТБ е единственото решение за поставената под особен надзор банка. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред телевизия Bulgaria On Air.

Финансистът обвини политиците за лошото състояние на КТБ, защото „са допуснали една нормална финансова институция да се превърне във финансов Франкенщайн“. Радев изрази и съмнения, че дупката в активите на закъсалата банка е над 4 млрд. лева. По думите му липсата е под 1 млрд. лева.

Според финансиста сега парламентът ще трябва да избере кое ще е по-малкото зло за данъкоплатеца - това, което ще е по-евтино, "защото във всички случаи държавата ще плати цената". Парламентът трябва да избере дали да обяви фалита на банката, или да я спаси, каза Радев. И коментира, че според него по-малкото зло е банката да бъде стабилизирана и оздравена, защото след нейния фалит ще има щети – преки и косвени.

Радев обясни още, че данъкоплатецът губи най-много при фалит на банката, защото 3,6 млрд. лева са защитените влогове, които ще се платят частично чрез Фонда за гарантиране на влоговете. "Но средствата от 2,1 милиарда лева във фонда също са от данъкоплатците. Ако държавата даде още около 1,5 милиарда лева под някаква форма, пак се плаща от данъкоплатеца:, коментира бившият финансов министър.

За него пътят за спасението на КТБ минава през това държавата да участва с 51% в новия капитал и тогава да възстанови доверието на хората в стабилността на банката. „Защото, ако държавата е там, тогава ще дойдат и други инвеститори - Оманският фонд и други. А и самите хора с депозити над гарантираните биха предпочели вместо да ги загубят, временно да ги обърнат в акции. Тогава ще се реши първият капиталов проблем, а след това и вторият –ликвиден проблем на банката“, обясни Муравей Радев.

Финансистът коментира доклада на централната банка за КТБ, като посочи, че този доклад е показал, че КТБ не е изпълнявала функциите на нормална банка. За него схемата, по която КТБ е давала кредити, е много порочна и затова прокуратурата трябва да си свърши работата и да установи порочни ли са били механизмите.

Според Радев ако държавата реши да спаси закъсалата банка, то до 7 ноември, когато се очаква да бъде отнет лицензът на КТБ, парламентът трябва да е променил законодателството.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Не Радев, а ти се правиш на интерес или не знаеш - фонда се пълни с 0,5% 0.5% от депозитите на среднодневна база,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
СлучаЯТ с кТб е един вид "застрахователна измама" .... не трябва да се ползва от защитата на фонда !!Т.нар. Държава (има ли Я??) трябва да установи виновните и допусналите това да се случи .... да не казваме ДанС, фин. разузнаване и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
rsdrago
преди 9 години
Този не е финансист а ТРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
...а най-важното,което е казал (Муравей Радев) за доклада "размахван" от БНБ пред обществото е,че "каквото е поръчано това и е получено".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами, това си е съвсем отделен въпрос: "има ли или няма състав на престъпление ?"Ако "да", право- раздавателната система следва да си влезе във функциите, без оглед, как БНБ и правителството ще изберат да процедират с банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
И аз имам такова чувство. В такъв случай да се действа по ясно разписания закон и да не се умува как да се извърти, за да се окажат някой "наши хора" от не толкова прецаканата страна. Законите са точно за да се спазват. Какви закони са, ако при първото им прилагане се променят, за да обслужат някой в съответната ситуация? Ако ще е така направо да се управлява с декрети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Хм, в единия случай моралния риск остава, защото виновните (част от тях със сигурност във всички случаи) се изпаряват без диря. В общи линии май това е разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Дали ще я рекапитализират или затворят, ние (данъкоплатците) при всички случаи губим.".........................Имаме един опразнен фонд, който банките тр. да напълнят НАНОВО! И това се явява непредвиден/допълнителен разход за банките. Дали ще го направят разсрочено в годините (със съответната лихва) или еднократно , не променя същността на нещата и последствията : този допълн. разход ще бъде събран от кредитополучателите (просто това им е източника на приходи на банките) с акумулативния ефект, който ще има в/у икономиката (т.е. в/у вс. субекти) поскъпването на кредита, усещанието ми е, че двата сценария : фалит на ктб и спасяване на ктб , може би излизат на кантар от гледна точка разходи и вреди за всички в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Дали ще я рекапитализират или затворят, ние (данъкоплатците) при всички случаи губим. Това е бли запрограмирано още тогава през юни. Сега сценаристите са на финалната права - тюхкане какво да се направи за да са загубите по-малко. Нашата загуба е точно печалбата на тези, които спретнаха това представление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още