IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миков: Трябва да се търси мнозинство в дясно-център

Всички, които подкрепят управлението, участват в коалицията, смята лидерът на БСП

14:22 | 05.11.14 г.
Миков: Трябва да се търси мнозинство в дясно-център

Добре е да се формира правителство и е очевидно, че трябва да се търси мнозинство в дясно-център. Това е била позицията на БСП, изразена на консултациите при президента Росен Плевнелиев. Социалистите останаха повече от час при държавния глава.

След разговора соцлидерът Михаил Миков подчерта, че за левицата разбирането за коалиция е, че всички, които подкрепят управлението, са участници в тази коалиция.

По думите му едни подписват споразумения, други се присъединяват към програма, трети легално и нелегално участват и подкрепят едно или друго, но нещата пред гражданите трябва да са ясни, за да има доверие в политиците и партиите.

Той каза още, че всяка конфигурация трябва да се съобразява най-вече с интересите на гражданите – независимо дали е дясна или лява.

Миков отговори с въпрос на въпроса дали левицата ще подкрепи кабинета с мандата на ГЕРБ. "Как да гласуваме за това правителство? Вие имате много развито чувство за хумор, ние сме опозиция“, натърти той.

Миков не се нае и да прогнозира колко ще е животът на това правителство. „Изключително надценявате моите способности да гледам в бъдещето“, обяви той. Соцлидерът не коментира и персоналния състав на кабинета, който неофициално се тиражира, защото според него довечера ще излезе друго, а до утре – трето.

По думите му „БСП лява България“ трудно може да подкрепи проекта на декларация, обсъждан от ГЕРБ и РБ, доколкото той очертава десни приоритети и разбиране за „политиката като технология“, а не за социалните необходимости в момента. Миков заяви и че ако АБВ участва в управление с дясна програмна декларация, не знае какво ще си помислят хората, гласували за тях.

Соцлидерът настоя, че политиката не е аритметика и пазар на гласове - „този дава, онзи дава“, а представителство на обществения интерес. Нарастват основанията ние да не подкрепяме една дясна политика, която няма да даде перспектива за развитие на България, подчерта той.

Националната ни отговорност е да не предаваме хората, които са гласували за нас, каза още той.

Миков заявил пред президента, че трябва да се спре разглеждането на бюджетните социални плащания като остатъчна функция на бюджета, защото става дума за инвестиции в социален капитал. Друг от въпросите по време на разговора е бил пенсионната реформа, като социалистите смятат, че увеличаването на възрастта затваря пазара за младите, които, обезсърчени да намерят работа, напускат страната.

Според левицата друг голям проблем, който съществува, са големите неравенства в България. Председателят на БСП коментира, че за тях едно дясно мнозинство не показва разбиране, поне в проекта за програмна декларация, който е достъпен.

Според Миков това ще продължи да генерира усещане за несправедливост у българите. „В този смисъл споделих на президента, че въпросът за прогресивното данъчно облагане дори не е толкова въпрос на лявото, колкото въпрос на справедливото“, посочи той. По думите му в Европа има много страни, в които правителствата са десни, но не помислят да пипнат прогресивното данъчно облагане.

Миков напомни, че в предишния парламент на тази идея се възпротивиха ДПС и по думите му сега повече партии също са против, докато повечето хора според него подкрепят въвеждането му.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още