IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт не подкрепя бъдещия кабинет заради заявените приоритети

Според Валери Симеонов декларацията на ГЕРБ и РБ се различава съществено от това, което партиите са обсъждали на консултациите

08:44 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Патриотичният фронт не подкрепя бъдещия кабинет заради заявените приоритети

Патриотичният фронт няма да подкрепи правителството заради несъгласие с проекта за декларация, предоставена от ГЕРБ, заяви пред БНТ Валери Симеонов от Патриотичния фронт. 

Според него този проект се различава съществено от това, което партиите са обсъждали на консултациите.
Патриотичният фронт настоява в проекта да бъде записано задължително гласуване, нов избирателен закон, одит и ревизия в енергетиката.

В декларацията част от точките са свързани с промяна в изборното законодателство, ограничаване и отстраняване на мъртвите души в избирателните списъци, въвеждане на машинно гласуване, по-голямо гражданско участие в регулаторните органи. Също така се предвижда възможност 10 хиляди граждани да могат да предлагат закон на НС или на МС.

Част от точките, за които настоява Патриотичният фронт, не са залегнали в тази декларация, отчита Симеонов.

Симеонов обаче подчертава същевременно, че основните постулати в програмата на ГЕРБ са добри и Патриотичният фронт ги приема. Такива според него са например насърчаването на бизнес климата, инициативността на средните и дребни предприятия, както и децентрализацията на административния апарат.

Според БНТ висяща остава формулата за кабинета 2 + 2, на която разчитаха от ГЕРБ, а именно ГЕРБ и РБ да подпишат споразумение и да получат подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт.

Ако Борисов получи подкрепата на АБВ, ще има 118 депутати, а ако се добави подкрепата на фронта мнозинството става от 137 народни представителя. Ако Патриотичният фронт не се присъедини, тогава ГЕРБ може и да разговаря с депутатите от Българския демократичен център, считат от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още