IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчва на Борисов мандат за съставяне на кабинет

Предстои последен кръг консултации на "Дондуков" 2

08:27 | 05.11.14 г.
Президентът връчва на Борисов мандат за съставяне на кабинет

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес мандата за съставяне на кабинет на Бойко Борисов. Той е кандидатът за премиер, посочен от ГЕРБ. Кандидатурата му получи вчера одобрението и бъдещите коалиционни партньори във властта от Реформаторския блок. 

Церемонията по връчването ще се състои в Гербовата зала на президентството.

Във вторник станаха ясна и структурата на бъдещия кабинет. Той ще има трима вицепремиери - един от РБ - Меглена Кунева и двама от ГЕРБ - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Реформаторите ще имат шестима министри от общо 18-те. Предвидено е и място за АБВ.

След връчване на мандата на ГЕРБ днес предстоят последни преговори с Патриотичния фронт и АБВ за подкрепа на кабинета. Патриотите вече излязоха с декларация, че няма да станат част от мнозинството, защото не одобряват програмата на бъдещия кабинет.

Преди да връчи мандата днес, държавният глава ще направи последния кръг консултации с политическите сили. След като вече се срещна с шест от партиите в парламента, днес предстои той да проведе задължителните по конституция разговори с БСП и ГЕРБ.

От 10.30 часа държавният глава ще разговаря с представители на „БСП лява България“, съобщиха от президентството. От 13 часа президентът ще се срещне с представители на ПГ на ГЕРБ. След края на консултациите с ПГ на ГЕРБ Плевнелиев ще връчи мандата на Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още