IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разбраха се: Борисов ще е премиер, реформаторите вземат 6 от 18 министерства

Кабинетът ще има трима вицепремиери, единият ще е от реформаторите без портфейл

15:20 | 04.11.14 г. 29
<p>
	ГЕРБ и реформаторите обявяват резултатите от преговорите за кабинет. <em>Снимка: БТА</em></p>

ГЕРБ и реформаторите обявяват резултатите от преговорите за кабинет. Снимка: БТА

ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) постигнаха принципно съгласие по структурата и състава на бъдещото правителство. Това стана по време на двучасова среща между лидерите на двете преговарящи страни.

След разговорите стана ясно, че РБ и ГЕРБ подкрепят Бойко Борисов за премиер на бъдещия кабинет. Новият Министерски съвет ще има 18 министри и трима вицепремиери.

Реформаторите ще получат 6 министерски поста и един вицепремиерски без портфейл.

Обсъдени са и имената на бъдещите министри. Предстои обаче те да бъдат одобрени от парламентарните групи на двете формации и тогава ще бъдат огласени.

В кабинета ще има и министър от АБВ. Все още не е ясно дали в кабинета ще има и министър от Патриотичния фронт. „Утре предстоят тристранните ни срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсим съгласие, за да постигнем мнозинство“, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По време на днешните преговори е обсъден и въпросът за бъдещите областни управители. Засега е постигнато съгласие само за принципа, по който ще се назначават, а имената ще бъдат разглеждани на по-късен етап. Обсъдено е било и създаването на няколко парламентарни комисии, както и разделянето на икономическото министерство на три – икономика, енергетика и туризъм.

Решенията в бъдещото правителството ще се взимат с консенсус в парламентарен формат и консултативен към МС, стана ясно още след срещата.

ГЕРБ и РБ обявиха, че имат готовност да обявят в най-кратки срокове новия кабинет. „Нашето желание е възможно най-рано, след като получим мандата, да внесем за гласуване и кабинета“, каза Румяна Бъчварова.

Тя нарече днешните преговори началото на финалните консултации за съставяне на кабинет. „Разговорите бяха изключително полезни и конструктивни, насочени към конкретно решаване на практически проблеми“, каза тя след края на преговорите.

„Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер като кандидат за премиер и получиха подкрепата на РБ при общото мнение, че това е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-то НС“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той съобщи, че няма да заеме министерски пост.

Предстоят консултации за подкрепа на програмата на ГЕРБ и РБ от други политически сили.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз ти казах, че само бисери ръсиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
ний ше земем каквото остане - едно голямо нищо :[Ей Борисов отстъпи половината мин. места ама не склони за премиерския :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И някой ден вземи да се замислиш, ако не беше ДПС в този си вид и с този властови и съответно финансов ресурс, за да държи под контрол *** от турци, помаци, *** и др. свободни електрони, при пълната импотентност на силовите ни структури, при пълното отсъствие на външна политическа и военна подкрепа, каквато имахме от СССР едно време и при спесифичното съседство от югоизток, как щеше да изглежда авата в ***....?!! Щот все пак ДПС е продукт на омразната ДС, а не на МIТ и не обича да си бърка по дупките с разни излямистки джагали, като шиптърите в Косово и Македония и новата "мюсюлманска нация" в Босна, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Единствено което не е споменато, може би защото се подразбира, е че ръководната позиция в управляващата коалиция, а вероятно и в по голямата част от опозицията , ще заема посолството на страната в която не може да има цветна революция защото там няма такова посолство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Как очакваш да се изразя за ДПС? Аз съм много зрял и много улегнал човек, както знаеш, а това са предпоставки за прагматизъм и реализъм. От много години знам, че политиката е бизнес и бизнесът е политика! ДПС е най-успешният политически бизнес-проект в България за 25 години! ДПС е единствената партия, която прави постоянни, реални пари от политика, които споделя с избирателите си!!!!! На какво мислиш, че се дължи тази лоялност на електората на ДПС? На пословичната потентност и сексапилност на Доган, или на витиеватия цицероновски език на Местан, дето 90% от симпатизантите на партията му не го разбират какво говори?ДПС, младежо, е единствената партия в България, която изпълнява своята политическа мисия и спазва правилата на политическата игра - прави пари за тези, които в подкрепят - едър бизнес, тютюнджии, бракониери, митничари... Това правят всички нормални партии по нормалния свят, от който се опитваме да се учим!Ако се напънеш мозъчно, а не ентерално, ще ме разбереш... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Това беше ясно от самото начало, какво имаше да му умуват толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 9
horhe7
преди 9 години
тоя път лошо му си пише на ***!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Аз не знам нищо, обаче едно нещо ми направи впечатление.Като чета коментарите за КТБ и за правителството през последните няколко седмици и като гледам как в рамките на ден се променят нещата от едната крайност в другата, не ми се мисли, що за "кадърен" политически "елит" имаме.То не беше, ще спасяваме, няма да спасяваме, има оферта, няма оферта, ще платим депозитите в тоя, не в другия месец.Ще има правителство, няма да има правителство, ще има избори, няма да има, ще е с БСП, ще е с ДПС, на малцинството, на мнозонството, на оная ми работа... и ще се подкрепи от тоя, от оня, от Пешо, Гошо и Иван, леля Кичка от Миджурково и бай Евстати от Долно Нанагорнище.Значи, тийнейджърка на 15г. има по-стабилно настроение от тея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 9
qwas
преди 9 години
Шъ съ оправим бе, ей сега Бойко пак ще ни оправи, преди не ни ли оправи за 3г., после народа се вдигна по улиците зимата. Е сега пак ще ни оправи и то така, че народа няма да чака 3г. Имам съмнения че още тази зима ще фърли пак оставка, ама нека да видим. Предполага се, че ДПС ще ударят як гръб при нужда, така че те може и да успят да задържат Бойко на власт. Ама зависи какво ще каже главният, т.е. ДПС-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
ако и сега не се оправим, вече ще почна да се обезкуражавам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още