IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да се избегне свръхдефицит, твърдят от БСП

Социалистите предлагат два възможни варианта за това

17:12 | 11.11.14 г. 1
Може да се избегне свръхдефицит, твърдят от БСП

БСП има решение, с което да не се стигне до свръхдефицит, за какъвто предупреди днес финансовият министър Владислав Горанов.

Според лидера на левицата Михаил Миков има възможности от резерва на управление „Банково“ в БНБ да бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. „В БНБ има 4 милиарда лева, а далеч по-малко са необходими“, обясни той.

Вторият вариант за намиране на нужните средства е да се търси финансиране от частните пенсионни фондове, посочи Миков. По думите му става въпрос за инвестиции от тези фондове във Фонда за гарантиране на влоговете, но по-добрият вариант е да се вземат парите от БНБ.

Миков предупреди, че превишаването на бюджетния дефицит крие рискове и дава лош сигнал за инвестициите и стабилността, както и за това, че не можем да спазваме критериите от Маастрихт. „Ще сме настойчиви за факторен анализ, който да покаже какви са причините и какво налага актуализацията освен обективните причини поради спаднали приходи“, настоя Миков.

От БСП се възпротивиха и срещу обстоятелството, че ГЕРБ внася пакет от промени в законодателството в сектор „Сигурност“. Според говорителя на партията Атанас Мерджанов, преди да бъдат внесени нормативните промени, е било нужно да се проведе сериозен дебат между партиите в парламента и на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Nikola666
преди 9 години
Даа, Другарите обърнаха каруцата и сега обясняват колко много пътища има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още