fallback

Калфин: Ниските доходи остават главният проблем на България

Дефлацията е истински бич за икономиката, защото тя означава, че няма финансов ресурс в икономиката, смята социалният министър

18:56 | 16.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ниските доходи остават един от главните проблеми в България, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на bTV. Той беше категоричен, че не със свиване на доходите се подобрява икономическата ситуация.

Социалният министър не се е отказал от идеята да бъдат намерени пари за коледни надбавки за пенсионерите и социално слабите, защото, макар и сумите да са малки, те ще бъдат от помощ в предстоящите тежки зимни месеци.

Възможните източници на средства са резерви в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) или от актуализацията на бюджета, обясни Калфин.

Той допълни, че се полагат всички усилия пенсионерите отново да получат коледни добавки и през тази година. Социалният министър коментира и думите на Владислав Горанов, че не иска да бъде" благороден с чужди средства" и  затова няма да има коледни добавки. Калфин обясни, че това не може да бъде аргумент, тъй като финансовият министър по презумпция управлява чужди средства.

Все пак Ивайло Калфин призна, че бюджетът е в „много лошо състояние”, но припомни увеличената цена на електричеството. Социалният министър допълни, че подкрепа ще имат хората, които получават енергийни помощи, но трябва да бъде намерен начин и другите хора с ниски доходи да бъдат подпомогнати.

По неговите думи трябва да се помогне на хората спокойно да преживеят тежките зимни месеци, а от пролетта, когато започнем да получаваме и средствата от европейските фондове по новия програмен период, да се започнат и по-тежките реформи.

Калфин посочи още, че дефлацията, която регистрира Националният статистически институт (НСИ), е „истински бич за страната”, защото няма финансов ресурс в икономиката и няма възможност за увеличаване на доходите. Чак сега започват да се размразяват и средствата от ЕС.

Дефлацията показва, че търсенето намалява, а икономиката спира, не се събира и ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета.

Социалният министър изчисли, че парите, които са необходими за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, за да бъдат изплатени влогове в КТБ, са почти равни на субсидията, която правителството изплаща в бюджета на НОИ – около 2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 06.09.22 г.
fallback