IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: С ограничен ресурс трябва да постигнем максимален резултат

Парламентарната група на АБВ би подкрепила предложение на БСП за премахване на плоския данък, заяви вицепремиерът по демографската и социална политика

10:31 | 10.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: С ограничен ресурс трябва да постигнем максимален резултат

„Управлението на социалната сфера не е непрекъснато искане на повече и повече пари, а търсене на максимални резултати с наличния ресурс“, заяви вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред btv.

По думите му неговата задача в правителството ще бъде с ресурса, който съществува в тежката ситуация, да постигне максимален резултат.

„Бюджетът е в много лошо състояние в момента. Тази актуализация, която е предвиждана от служебното правителство, не включва коледни добавки. Аз смятам, че трябва да ги има. През следващите седмици ще дискутираме именно тази тема. Състоянието на бюджета в момента, ако искаме да задържаме сравнително под контрол дефицита, е много тежко“, заяви Калфин. 

Същевременно Калфин посочи, че усилията на министерството му ще бъдат към увеличаването на доходите и повишаване на качеството на живот на българските граждани.

Парламентарната ни група е абсолютно автономна, каза още Калфин. „Ние бихме подкрепили предложението на БСП за премахване на плоския данък с всички въпросителни за това как бе въведен и защо не е премахнат досега. Плоският данък бе една от малкото теми, за която не можахме да се споразумеем за влизането ѝ в правителствената декларация, но тя е наш приоритет“.

Калфин подчерта също, че голяма част от предизборната програма на АБВ, лява по същество, заляга като акценти в програмната декларация на правителството и отговорността на АБВ е именно да реализира заложените политики. „За нас гласуваха избиратели, които искаха не да се правят декларации в политика, а да се случват нещата“, добави той.

Същевременно той заяви, че участва в управлението не заради Бойко Борисов, а заради правителствената програма. „Възможността на различните партии да участват в единен, кохерентен кабинет без да се карат вътре в него и в същото време да си запазят идейната идентичност е нещо, което се прави в Европа, остава да го направим и в България“, допълни вицепремиерът.

Калфин вижда пенсионната реформа като комплекс от мерки. По думите му голям успех ще бъде, ако се постигне съгласие по дългосрочна реформа, тъй като това ще даде предвидимост на политиките. „На второ място по важност поставям демографската политика, а на трето – ефективното използване на ресурса, който имаме. Сигурен съм, че с този ресурс може да се постигнат много по-добри резултати“, заяви Калфин.

Припомняме, че в петък при символичното предаване на властта стана ясно, че за пенсионната реформа Калфин ще предложи да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

„Искането за замразяването на сегашното положение през следващата година се налага по очевидни причини. Те са свързани с възможностите на частните пенсионни фондове“, заяви тогава Калфин. Дали ще се повиши от догодина възрастта за пенсиониране при масовата трета категория ще стане ясно скоро, обеща още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 9
ПИЧ
преди 9 години
Кажете на калфата (който има контакт с него) да спре да говори, защото бръщолеви глупости, а едва са го назначили.По 4 въпроса - все глупости засичам в различни медии1.Щял да дава добавки за коледа2.Щял да отлага промени във пенсионното законодателство3.Щял да въвежда данък върху транзакциите - айде нека България бъде последна в ЕС по този въпрос4.Сега пък ще променя плоския данъкАйде този псевдо-икономист да му подскажат да си мълчи, че лесно ще изхвърчи от правитеството, без друго не е за там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 9
Ricco
преди 9 години
Ако изключим говоренето за махане на плоския данък (което си е само говорене и няма да мине), от другото съм обнадежден - точно това трябва да се прави - не да се искат все повече и повече пари, а с наличните да се направи каквото може и колкото може по-ефективно. То с повече пари всеки може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 12
Людени
преди 9 години
Като толкова го искат .... защо не го направиха докато МиКаТа беше предс. на ПарлаМенто - по-лесно щеще да мине и да си понесат негативите !!Сега с чужда пита, помен ще поравят !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 14
Gold Zombie
преди 9 години
Лошо почвате ,другарю Калфин. Толерантността ми към вас е отрицателно число, така или иначе, но с това говорене, рискувате да намалите толерантността ми към цялото правителство. Дали пък, това не е по-висшата ви цел в случая ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още