IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО очаква непрекъснат ръст на вътрешното потребление на ток до 2020 г.

Данни от бюлетин на енергийното министерство обаче показват, че повечето показатели през 2013 г. намаляват

14:17 | 17.11.14 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Продължаващ тренд към непрекъснат ръст на брутното вътрешно потребление на електричество до 2020 година залага Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в своя доклад за гарантиране на мерките за сигурността на доставките на електрическа енергия.

Документът е част от Бюлетина за състоянието и развитието на енергетиката, изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката и качен на страницата на ведомството.

От него е видно, че през 2013 година потреблението на енергия е в размер на 37,6 тераватчаса, което е намаление от 3,6% спрямо 2012 година. Прогнозите на ЕСО за потреблението през тази година обаче са за увеличение до 39,5 тераватчаса. До 2020 година пък се прогнозира плавно увеличение до 43,1 тераватчаса.

В същото време от Оператора посочват, че през годините предстои закриване на генериращи мощности по екологични причини. В плановете на ЕСО за следващите години няма предвидени инвестиции в ново производство, но приоритетни за сигурността на мрежата са проекти за изграждане на нови електропроводи

Производството на електрическа енергия е в размер на 43,7 тераватчаса, което е със 7,5 на сто по-малко спрямо година по-рано, става ясно още от бюлетина на МИЕ. От данните е видно, че през 2013 година намаляват повечето следени енергийни показатели, сред които и износът на електричество, който в началото на миналата година буксуваше заради прилагани такси.

Правителството на Пламен Орешарски премахна тези такси през август, в изпълнение на декларираното желание да „отпушат“ износа. В крайна сметка обаче това се оказа недостатъчно, за да бъдат преодолян спадът и 2013 година приключва с износ на 6,2 тераватчаса електрическа енергия, което е понижение от 25,5 на сто.

Значително е намалял и добивът на природен газ в страната, показват още данните на министерството. През миналата година са добити 282 млн. куб. метра, което е с 27,7% по-малко спрямо 2012 година. Вносът на суровината се увеличава с минималните 1,7% до 2,56 млрд. куб. метра. Увеличава се и потреблението на природен газ – с 2,3% до 2,81 млрд. куб. метра.

С 14,3% пък намалява добивът на въглища през 2013 година. През миналата година в страната са били добити общо 28,6 млн. тона. Основен производител на лигнитни въглища са „Мини Марица – изток“, която има дял от 96,3% от общия добив.

Добивът на кафяви въглища е с дял от 7,6% от общия добив и се осъществява основно (47%) в Бобовдолския басейн.

Като цяло от 2008 година се наблюдава непрекъснат спад на общата енергийна зависимост на страната, което се дължи основно на ниската зависимост на икономиката от внос на въглища.  По отношение на нефтените продукти зависимостта от внос намалява незначително до 96,9%, за природния газ – до 83,3%, сочат още данните в бюлетина, които обаче се отнасят за 2012 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Което страхотно устройва поддръжниците на Белене и Уестингхаус, кито сга ще ни излъжат че нямаме достатъчно мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още