fallback

Не е нужна радикална актуализация на бюджета, твърди проф. Кръстьо Петков

Въпросът е за какво ще бъде използван новият заем, посочи експертът

15:48 | 17.11.14 г. 1

Не е нужно да се прави радикална актуализация на бюджета, заяви пред БНР проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединен блок на труда. Според него правителството би могло да се справи вместо с актуализация, с по-умерени мерки. Сега въпросът е за какво ще бъде използван новият заем – за запълването на каква дупка ще се насочат парите, отбеляза той.

Припомняме, че актуализацията на бюджета на кабинета „Борисов“ предвижда бюджетен дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП, както и допълнителен дълг до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.

„Ако Народното събрание приеме, че трябва да се вземе допълнителен заем от 4,5 млрд. лв. - нещо, което независими експерти не препоръчват, около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за рефинансиране на дефицита. Експерти твърдят, че дефицитът не е точно такъв, защото до октомври имаме прилично изпълнение на данъчни и неданъчни приходи“, твърди проф. Кръстьо Петков.

Той настоява да се изясни къде ще отидат парите. „Отговорът се вижда от публикуваните мотиви и от публикувания на страницата на Министерството на финансите вариант на актуализирания бюджет - над 2 млрд. лв. отиват за Фонда за гарантиране на влоговете и 900 милиона за буфер“.

Експертът обаче заяви, че трябва да се прекрати практиката на буферите.

„Буферите означават, че има още една каса в правителството и по усмотрение на премиера и финансовия министър ще се раздава. В упор трябва да се постави въпросът в парламента защо трябва да се заделят 2 млрд. лв., при положение че не е необходимо толкова да се предоставят на Фонда за гарантиране на влоговете“, допълни той.

Проф. Петков подчерта, че като цяло са необходими структурни реформи, с което ще се спестят бюджетни средства. Освен това трябва да се направи реална оценка на макроикономическата ситуация, „за да почнат да влизат пари в бюджета, а не само да икономисваме“.

„Българската икономика има нужда от свежи инвестиции и те могат да се намерят. Ако ще вземаме заеми, както се предлага, лъвският пай от тези пари трябва да отиде за преструктуриране на икономиката“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback