IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета*

Ремонтът на държавния бюджет узаконява неуспехите на предишния кабинет, заяви Владислав Горанов

11:25 | 13.11.14 г. 10
Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета*

Актуализацията на държавния бюджет беше одобрена от депутатите във временната бюджетна комисия с 15 гласа "за" и петима въздържали се - от ДПС и БСП.

Актуализацията на бюджета за тази година предвижда бюджетен дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП. Това е предпоставка Брюксел да започне наказателна процедура за свръхдефицит срещу страната ни.

Заради увеличаването на дефицита се налага поемане на нов държавен дълг и промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. 

Актуализацията на бюджета е узаконяване на неблагоприятното предходно управление (на кабинета „Орешарски“, бел. ред.), което не постигна целите си, заяви пред депутатите от комисията финансовият министър Владислав Горанов.

Той припомни, че неблагоприятните фактори, налагащи промяната в бюджета за тази година, са неизпълнението на приходната част (с 1,06 млрд. лева по-малко се очаква да бъдат събраните приходи за годината), неовладените проблеми в здравеопазването и приетият Закон за МВР, който не е имал финансово обезпечение. 

"Ако не овладеем разходите в здравната система, отново ще има проблеми през 2015 година", посочи още той.

„Без актуализацията на бюджета до края на годината страната ще спре плащанията“, уточни Горанов.

Част от предвидените средства в актуализацията ще бъдат насочени към държавната подкрепа за гарантирането на влоговете в КТБ, така че хората да могат да получат средствата си в началото на декември, уточни Горанов.

В Бюджет 2015 дефицитът ще бъде под или равен на 3 на сто, заяви финансовият министър. Той беше категоричен, че това няма да се случи на базата на увеличение на данъците и припомни, че запазването на данъчната система е записано в управленската програма на управляващите.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП посочи, че влоговете в КТБ могат да бъдат покрити със средства от резерва на "Банково управление", не от "Емисионно управление". Това предложение беше коментирано вчера и анализатори обясниха, че това може да заплаши валутния борд, който е гарантиран от резервите в "Емисионно управление", които обаче са част от "Банково управление".

„Изплащането на гарантираните влогове няма да мине през разходната част, а правителството ще отпусне заем на Фонда за гарантиране на влоговете, така че да няма забавяне“, каза пред депутатите Горанов. Изплащането на гарантираните влогове ще трябва да започне след по-малко от 20 дни и още отсега се знае за недостига на средства във Фонда.

Гечев поиска от екипа на финансовия министър още и факторния анализ, на базата на който е изготвено предложението за актуализация. 

Депутатът Георги Търновалийски от БСП пък обърна внимание на критиките на опозицията, че разходната част на бюджета за 2014 година е раздута, за да се регламентират по-високи разходи. На тази база могат да се съкратят още разходи, предположи той.

По данни на Търновалийски данъчните приходи се увеличават значително през октомври и до края на месеца част от неизпълнението може да бъде наваксано.

Владислав Горанов не потвърди тези данни, а допълни, че ако това е факт, по-големите приходи ще намалят дефицита и ще му дадат аргументи при разговори с Европейската комисия да не бъде стартирана процедура по свръхдефицит срещу страната ни. Той допълни, че не обвинява предходното управление, че не е положило усилия за събиране на приходите, а за твърде оптимистичните оценки. "Има повече приходи отколкото 2013 година, но не достатъчно", призна още финансовият министър.

Гечев посочи, че част от грешната преценка за приходите е факт заради сбърканите прогнози за международните цени на петрола. „Ефектът е от 160 млн. лева по-ниски приходи от акцизите на петрола“, обясни червеният депутат.

Бившият финансов министър Петър Чобанов призна пред депутатите своята експертна отговорност за неизпълнението на бюджета. Той припомни, че през лятото е внесъл актуализация на бюджета с 500 млн. лева по-малко приходи, както и увеличаване на тавана на дълга, за да може по-плавно да се наберат средствата на външни или вътрешни пазари.

Пред вътрешната комисия в 42-то Народно събрание Чобанов е посочил, че промените в Закона за МВР не са финансово обезпечени. Но бившият финансов министър отказа да поеме отговорност за плащанията на служебното правителство, които са над 1 млрд. лева. Към тези средства се добавят и 750-те млн. лева, плащани от бюджета по проекти със спряно европейско финансиране.

Мартин Димитров от Реформаторския блок препоръча в бюджета за догодина да се заложи дефицит под или 3 на сто, но да бъдат предвидени буфери. Той посочи още, че по-малкият приход от акцизите може да се дължи и на по-слабата контролна дейност. Финансовият министър Горанов обеща промени в законодателството за подобряването на събирането на приходите от ДДС и акцизи. 

Горанов беше категоричен, че порочната практика за невъзстановяване на ДДС е прекратена от предходното правителство. Това е една от добрите работи на кабинета „Орешарски“, посочи финансовият министър и допълни, че и сегашният кабинет ще продължи да се разплаща навреме с бизнеса.

Социалните партньори са против дефицит над 3%, защото той отдалечава страната от еврозоната, припомниха още от БСК по време на дебатите.

* Актуализирана към 12.45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
и сега трябва да му обясниш за широки и тесни социалисти(или социалисти и социал-демократи), да му кажеш защо комунизмът няма нищо общо със социализмът и капитализмът и...абе що си губиш времето?:) Нали и аз съм се мъчил, ама не-социализъм е това, което те искат, а не това, което е по дефиниция:)ПС: Да не забравиш да му кажеш, че в същност надали си гласувал за сегашното управление, защото той май те взе за фен на Бацката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Признак на празноглавие е използването на думи и изрази, които имат определено смислово значение за изразяване на друг, известен само на празноглавеца смисъл!Социализмът е обществено-политически строй, при който средствата за производство са обществена (social - социална) или казано по друг начин - държавна собственост, а благата, придобити от тях се разпределят от дъдржавата и съответно, социалист е този, който се бори за такова държавно устройство. Няма нищо социалистическо в западните партии, които основно преразпределят държавните пари към частни компании, независимо какво политическо име са си сложили! Това правят всички - и "социалистите" и либералите и консерваторите.Да ти обяснявам ли какво значи "комунист" и "комунизъм" и къде се намира значението им спрямо това, което ти се опитваш да кажеш? Иначе със същия успех би могъл да наречеш и Бил Гейтс комунист, а Христо Стоичков - шахматист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
hagan
преди 9 години
*** твоята пълна глава сигурно със *** е пълнатоталитарната държава която ти наричаш комунистически социализъм няма нищо общо със западното социалистическо харчене а комунистическо *** е наглец който във всичко се кълне само да има изгода- нямам нищо против тоталитарната държава смятам че тя е по добър вариант от без принципна корупционна анархиянезнам защо защитаваш едни крадци преставящи се като спасители при положение че искат зад никаква работа да окрадат 2-3 милиарда ресурси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
MrSi
преди 9 години
Хм. Добре , тогава тези 4 МИЛИАРДА лева с които държавата разполага като фискален резерв за какво служат? Май само да си стоят ей така. Ако тези пари въобще ги има , защо не се използват около 900 милиона и така дефицита ще е под 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
das
преди 9 години
Може и в мен да е проблема, но нещо не мога още да възприема този младеж да ни е минфин. На 37г.? Отделно, още преди да завърши висше са го взели по министерствата, отделно на 24г. го курдисали за началник на отдел във финансите? Явно има дебели шуробаджанашки връзки. Отделно предната зима стана и изпълнителен на Общинската банка на ГЕРБ.Някакси не мога да го възприема сериозно. Все повече започвам да си мисля че играе ролята на бушон, защото за минфин определено се иска човек с повече опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
П Незнайко
преди 9 години
Много точно си го написал с изключение на:...Макар че не е съвсем така.... Защо да не е така ?!? Точно така си е - виновни са предишните и то точно вторите.Министърът съвсем точно го е казал:Актуализацията на бюджета узаконява неуспехите на предишния кабинет - кабинета на лизнашки !!!Може би объркването идва от написаната в скоби бележка на редакцията,която е смешна,щото ако министъра е говорил за правителството на Орешарски,щеше да каже: по-предишния кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
И празните глави по писането могат да се познаят! хахаха! Ти май никога не си помирисвал комунистически социализъм, иначе щеше да знаеш, че по негово време несъбрани данъци нямаше! Държавата първо си прибираше всичко, преди да плати каквото и да било! пхахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
Нещата започват много да миришат на наглост никакви реформи да намалят разходите никакво дигане на данъците за да се повишат приходитеа напротив обещават ти още дългове да натовариш държавата и в место дефицита да пада на 2 % догодина то той още ще тегли та да стане 3 %наглост-социалистическа -този който не събира данъци а само харчи е продажно комунистическо ***-ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ НЕ ПО ДРЕХИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
Пухкавия младеж до миналата седмица обясняваше, как в резерва имало достатъчно пари, щели да стигнат и за КТБ че и да останат. А сега друга песен пее, все едно не е той.Тази зима май дори и постна пица няма да ни дадат, а директно да вади една гола вода и да я носи в парламента да почерпи при гласуването :)Абе от къде го измислиха този младеж със Свищовска диплома да ни управлява? Дянков поне имаше международен опит, а този дори и от казармата е изклинчил навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Айде да приемем, че за актуализацията са виновни предишните. Макар че не е съвсем така. Орешарски управлява до началото на август. След това е Близнашки, който вдигна за три месеца дефицита от 1,2% на 2,2%.Как обаче ще се оправдаят 3% дефицит заложени за 2015 г.? Пак ли с предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още