fallback

Кабинетът одобри коледни добавки за пенсионерите

Над 1,2 милиона пенсионери с пенсия до 286 лв. ще получат по 40 лева допълнително за Коледа

12:06 | 19.11.14 г. 6

Кабинетът одобри коледните добавки за пенсионерите. Както премиерът Бойко Борисов съобщи вчера, пенсионерите с пенсия до 286 лв. ще получат по 40 лева допълнително.

За целта правителството ще трябва да отдели 50 млн. лева. Допълнителните пари ще бъдат раздадени с декемврийските пенсии.

Добавки ще получат 1 235 000 пенсионери, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след решението на кабинета.

Той припомни, че миналата година също е имало коледни добавки, раздадени на същия принцип – за хората с най-ниски доходи. Тогава 1 015 000 пенсионери с пенсии до 251 лв. получиха по 50 лв. допълнително.

„С увеличаване на границата се увеличава с над 20% обхватът на хората, които получават добавка към пенсиите“, посочи социалният министър.

Калфин заяви, че е благодарен за разбирането, проявено от премиера и министъра на финансите. Вицепремиерът е доволен от постигнатото към момента, макар то да не е достатъчно.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че коледни добавки за пенсионерите няма да има, защото няма достатъчно средства в бюджета. От своя страна обаче социалният министър Ивайло Калфин коментира, че макар и символични, добавките са необходими за най-уязвимите членове на обществото, които с помощта на държавата трябва да изкарат "тежките зимни месеци".

В петък Калфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавки за пенсионерите. Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви.

Припомняме, че в първия мандат на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков не допусна нито веднъж раздаването на коледни или великденски добавки към пенсиите. Правителството на Пламен Орешарски обаче възстанови тази практика.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
fallback