IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин продължава да търси резерви за коледни добавки за пенсионерите

Не може безкрайно да се отлага повишаването на възрастта за пенсия, заяви социалният министър

16:33 | 14.11.14 г.
Калфин продължава да търси резерви за коледни добавки за пенсионерите

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавки за пенсионерите.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че коледни добавки за пенсионери няма да има, защото в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Пред БНР социалният министър обясни, че изявлението на финансовия министър е направено, без да са се консултирали.

„Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор. Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите“, посочи вицепремиерът.

Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви. „Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават“, коментира вицепремиерът Калфин и добави, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за Коледа.

Относно пенсионната реформа, предвиждаща нарастване на възрастта за пенсиониране за трета категория труд, Калфин коментира, че ще бъде обсъдена възможност да се отложи с още една година нарастването на възрастта за пенсия. Като припомни, че в момента това, което е по закон, е годините за пенсия да се увеличат с по четири месеца на година, той каза, че не може безкрайно да се отлага повишаването на пенсионната възраст.

Социалният министър е категоричен, че пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, но въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%.

Вицепремиерът обясни, че ще настоява минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.

Калфин каза, че има няколко законопроекта, които са подготвени в Министерството на труда и социалната политика, и подлежат на дискусия. Част от тях са свързани с изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

По негови думи ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Той обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка. „Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, категоричен е социалният министър.

Нещата, за които няма да отстъпи и за които социалният министър ще търси развитие през 2015 година, са свързани с възможността да се запазят и да се увеличат социалните плащания, включително свързани с енергийното подпомагане. Той обясни, че има проблем, свързан със социалните асистенти, за който също приоритетно ще се търси решение. На въпрос дали социалните асистенти ще работят след 1 януари, той каза, че някои от социалните плащания са свързани с европейски средства.

„Аз се надявам и много активно се работи новата оперативна програма „Човешки ресурси“ да бъде одобрена в следващите седмици, до края на годината, и да започне да работи. Ще трябва да потърсим и национален ресурс. Това е нещо, което ще търся с колегите си, за да няма прекъсване при социалните асистенти“.

По повод хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните Калфин обясни, че те няма как да пристигнат преди Коледа. „За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма, беше такова, че те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите“, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още