IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът съкращава още разходи, за да намери 50 млн. лева за коледни добавки*

След среща с финансовия министър Борисов е поел ангажимент за допълнителни 40 лева към пенсиите в размер на до 286 лева за Коледа

11:59 | 18.11.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът съкращава още разходи, за да намери 50 млн. лева за коледни добавки*

Пенсионерите с най-ниски пенсии все пак може да получат коледни добавки, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с финансовия министър Владислав ГорановПремиерът заяви, че е възложил на Горанов да провери какво може да бъде съкратено от инфраструктурни проекти, администрация, „за да дадем на българските пенсионери  (пари, б. ред.), защото те го заслужават". 

Борисов коментира, че е поел ангажимент за отпускането на 40 лева коледни „бонуси“ за пенсиите в размер до 286 лева. Премиерът изчисли, че става дума за близо 1,3 млн. пенсионери, а мярката ще коства на бюджета около 50 млн. лева.

Борисов изрази надеждата, че проектопостановлението ще е готово до утрешното заседание на правителството, за да може парите да се изплатят с пенсиите за декември.  

 "Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", заяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещата във финансовото министерство, цитиран от Фокус“.

„Срещата с премиера беше за това той да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе”, уточни финансовият министър.

"Има опредени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година", уточни още Владислав Горанов, който обаче отказа да даде подробности кои точно проекти ще бъдат забавени.

"От инфраструктурни проекти има много, в това число и от прословутата публична инвестиционна програма на предходното правителство, която е със съмнителна ефективност", каза той.

Финансовият министър допълни, че пари ще бъдат спестени от административни разходи, които могат да бъдат отложени, спестявания от разходи за лихви, които се плащат от държавния бюджети и др.

„Получих уверение , че ще имам подкрепа от министър-председателя за някои допълнителни спестявания, когато минем на условно казано "ръчно управление" на бюджета, ще излязат от отделни системи”, коментира още Горанов.

Малко по-късно в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира по повод коледните добавки, че трябва да се търси балансът между човещината и бюджета, съобщи Dnes.bg

Според нея, при положение че сме в процедура на свръхдефицит, всеки допълнителен разход ще утежни положението.

„На фона на милиардите, които ще отидат за покриване на допълнителния дефицит, 50 милиона за пенсионерите ще се крият в окръгленията. Въпросът е принципен и аз като финансист смятам, че законът трябва да се спазва и всеки допълнителен разход може само да увеличи този свръхдефицит“, коментира Стоянова.

От друга страна обаче, тя посочи, че хората обвиняват депутатите, че са похарчили милиарди за спортни площадки на места, където дори няма млади хора.

„Казват: „Дадохте милиарди за МВР, които дори не бяха разчетени в бюджета, а сега 50 милиона за най-ниските пенсии. Къде е балансът между човещината и бюджета?“, добави депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, че преди седмица финансовият министър беше категоричен, че коледни добавки за пенсионерите няма да има, защото няма достатъчно средства в бюджета. От своя страна обаче социалният министър Ивайло Калфин коментира, че макар и символични, добавките са необходими за най-уязвимите членове на обществото, които с помощта на държавата трябва да изкарат "тежките зимни месеци".  

В петък Калфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавки за пенсионерите. Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви.

В първия мандат на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков не допусна нито веднъж раздаването на коледни или великденски добавки към пенсиите. Правителството на Пламен Орешарски обаче възстанови тази практика. 

* Статията е актуализирана с коментара на Менда Стоянова по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Наистина , да се вземат от увеличението което закона на Орешарски и Йовчев дава на полицаите, а сега Борисов не иска да го премахне това увеличение.Държава в която винаги полицейщината е била на пиедестал и тези хора са се хранили, а една част и паразитирали на гърба на народа. Както болен здрав носи."Боркор" да сте чули да е закрита(наскоро беше илязла с доклат за злоупотребите в болниците, чудят се какво да правят -къде е боркор, къде са болниците.), десетки и стотици паразитиращи службици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
kaputov
преди 9 години
И пак простотии.Значи,който взима 287лв пенсия си остава с тях и ще се чувства прекаран,а който взима 286лв+40 се радва на 326лв за Коледа.Нямат ли малко мозък тия да направят поне някакво изравняване до 326 лв и за другите пенсове,че да не се чувстват ощетени?Който взима 287 да му дадат 39 лв. и т.н. до 325+1лв.Не е нещо сложно,а ще е много по-справедливо и няма да има сърдити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
А защо не резнаха парите за МВР? Сега учителите имат пълно основание и те да ревнат. "Значи за полицаите 10% може, а за нас - нищо" ще си кажат те и то с пълно право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
В КТБ потънаха 5 милиарда и никой не ги търси , но тук 50 милиона се обявяват , като огромна сума , която се търси . Евтини на брашното , скъпи на триците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Да, много милиарди ще се пръснат и то в различни посоки, защото кабинета е коалиционен и е на кантар.Много започна да ме хваща яд на на хрантутниците в МВР. Не стига че когато обикновения човек има нужда от тях никакви ги няма, искат социални привилегии и куп неща ами и една значителна част от тях не могат да устоят на изкушението и работят за мафията противно на интересите на обществото, от което искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Тези 50 млн не са толкова проблем. За сума други неща ще се изхарчат много повече. Като за МВР.Реформи не знам дали ще има, но харченето вече се очертава с актуализацията, а и със следващия бюджет. Милиарди ще се пръснат. Много милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
В пост по повод изказването на Горанов, че пари за добавки няма да има, коментирах, че правителството започва лошо. Писах и нещо защо е така.Явно са прочели кометара ми :)) и са си взели бележка :)). Ако все пак дадат тези нищо и никакви добавки на хора, на които поне да се покаже, че не са забравени, връщам си думите обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Абсолютно!МинФин-а му не дава обаче той шъ дава.Коалиционно правителство.. кво да прави..., ако трябва и на челна стойка ще застава иначе кабинеТО пада с гръм и трясък. Ако ПФ оттегли подкрепата си както се появиха някакви намеци трябва АБВ да я даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
И после Боко не бил популист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още