IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по горите събира само 10-15% от наложените глоби

Частните съдебни изпълнители не искали да се занимават с бракониери без имущество, заяви Тони Кръстев

16:36 | 05.12.14 г.
Агенцията по горите събира само 10-15% от наложените глоби

Около 10-12 млн. лева годишно са глобите и наказателните постановления, които издава Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От тях събираемостта е едва 10-15%. Това каза в Русе изпълнителният директор на ИАГ Тони Кръстев, цитиран от БТА.

По думите му има голяма категория хора, които нямат доходи и имущество и така глобите не могат да бъдат събрани. В крайна сметка се стига до липсата на наказуемост.

Тони Кръстев обясни, че Агенцията е сключила договори с частни съдебни изпълнители, но се е получило така, че "вместо да наказваме нарушителя, държавата прави допълнително разходи, за да установи, че не може да го накаже". Той посочи, че частните съдебни изпълнители отказвали да вземат наказателни постановления на бракониери, които нямат имущество.

Кръстев обясни, че е подготвено писмо до министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на финансите с предложение в закона за административните наказания да бъде включен общественополезният труд. Според шефа на ИАГ този принудителен труд може да бъде полаган в горите - за почистване и залесяване.

В момента най-много актове се издават за незаконно транспортиране на дървесина и незаконна сеч.

Кръстев каза още, че до лятото на следващата година ще бъдат въведени и електронните превозни билети за отсечената дървесина.

По думите му към момента незаконната дървесина е в обем, който нанася вреди на бизнеса, като на това трябва да се сложи край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още