IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината 40% от държавните гори ще бъдат сертифицирани

Незаконната сеч ще намалее, ако нарушителите полагат общественополезен труд, смята изпълнителният директор на Агенцията по горите

17:21 | 24.09.14 г.
До края на годината 40% от държавните гори ще бъдат сертифицирани

До края на годината 40% от държавните гори ще бъдат сертифицирани. Това каза пред журналисти Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, след дискусия за незаконния добив на дървесина.

„Сертифицираната гора е гарант за законност. Там проверките са много по-строги, тъй като се правят от неправителствени организации и не може да се оказва политически натиск“, заяви Кръстев по повод коментарите на природозащитници, че има политическа протекция при незаконния добив.

Според публикуван проект на стратегически план за горския сектор общата площ на сертифицираните към края на 2013 г. горски територии е 424 860 ха (10% от горските територии в страната). От тях 422 930 ха са държавни гори. Така сертификати имат 13% от държавните горски територии. Сертификацията има за цел да гарантира, че при добив на дървесина се опазват околната среда и биоразнообразието, както и че се зачитат правата на местното население. Целта е да се постигне устойчиво ползване на горите.

Тони Кръстев коментира още, че от 10 години Агенцията предлага да се въведе наказанието общественополезен труд за бракониерите, при които глобите не могат да бъдат събрани поради социални причини.

Тъй като процентът на събираемост на глобите е нисък, Агенцията по горите се е обърнала към Интерпол България с молба да бъде направено проучване как се наказват нарушителите без доходи в Европа.

„Досега не можем да убедим политиците, надявам се и благодарение на натиска от неправителствените организации новото Народно събрание да се заинтересува от идеята за общественополезен труд“, каза Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още