IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметове ще информират с табели къде в общините се извършват сечи

От днес горските фирми са длъжни да информират местната власт за добива на дървесина

15:31 | 15.09.14 г.
Кметове ще информират с табели къде в общините се извършват сечи

Кметовете ще информират населението с табели къде в съответната община се извършват сечи. Това става ясно от съобщение на агроминистерството.

Припомняме, че служебното правителство смени ръководството на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) заради проблеми с контрола. Преди няколко седмици зам.-министърът на земеделието Георги Костов обеща позволителните за сеч да станат публично достояние, за да не се говори постоянно, че всеки камион дървен материал е натоварен с незаконно отсечена дървесина.

От днес горските предприятия са длъжни да информират кмета на всяко населено място за извършваната законна сеч в прилежащото му землище.

Това става задължително с въвеждането на нов образец табели за обозначаване на горските територии – собственост на физически и юридически лица, в които се извършва добив на дървесина.

От своя страна, кметовете ще трябва да поставят на видно място в центъра на населеното място табелка с информация от кога до кога и на коя конкретна територия е позволената сеч.

Така хората ще могат да знаят в случай на преминаващи автомобили, натоварени с дървен материал, дали времето и мястото на извозване съответстват на издаденото разрешително.

На официалния сайт на Агенцията по горите от 2 септември са поместени издадените позволителни за сеч. Всеки потребител може да провери в реално време за кои горски територии са издадени. За сечищата, в които работата е приключила, може да се провери колко и каква е добитата дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още