IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да оцени до 2 месеца кои заменки са неправомерна държавна помощ

Европа ни показа, че правилата, при които са заменяни гори, са неморални и неевропейски, смята доц. Георги Костов

12:37 | 14.09.14 г.
България трябва да оцени до 2 месеца кои заменки са неправомерна държавна помощ

България има двумесечен срок да направи оценка кои от направените заменки на земи от горския фонд в периода 2007 – 2009 г. са неправомерна държавна помощ. Това каза пред БНР зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

Поводът е съобщението на ЕК от 5 септември, в което се иска България да си възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени. След сигнали експертите в Брюксел са разгледали 132 направени замени на гори и са установили, че законът е дал селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от заменките. 

„Темата не е нова, повече от 3 години чакаме ЕК да се произнесе окончателно. Категорично става ясно, че има нерегламентирана държавна помощ при някои замени на горски територии за периода 2007 – 2009 г.“, заяви Георги Костов.

Той допълни, че заменките са въведени като практика през 2003 г., но Комисията не може да се произнася за период, в който не сме били в ЕС.

„Решението на ЕК идва в един преходен период – България е със служебно правителство. По този начин Брюксел ни каза: следващото управление трябва да се справи с този въпрос, но и вашето управление ще трябва да направи нещо, защото нямате време“, коментира той.

В двумесечен срок България трябва да направи оценка и да установи за кои точно заменки има неправомерна държавна помощ по правилата на Европа, каза още Костов.

Той изчисли, че от направените 132 замени в периода 2007 – 2009 г. вероятно в този параграф ще попаднат не повече от една четвърт. Точният брой ще се изясни, след като бъде направена оценка по пазарни цени.

„Европа ни показа, че правилата, при които са извършени замените на горски територии, са неморални и неевропейски.

Друг е въпросът дали в България ще се намери механизъм всички замени на гори, които са извършени преди присъединяването към ЕС, да бъдат санкционирани от нашето законодателство. Аз съм скептичен по този въпрос“, допълни той.

Георги Костов напомни, че давностните срокове за много от сделките е изтекъл и поиска да се изясни защо определени замени са се случили, а други заявени сделки – не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още