IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството ще възстанови дейността на независимите инспектори в горите

Ще бъде увеличена площта на защитните гори, които предпазват населените места от наводнения, съобщи доц. Георги Костов

16:24 | 25.08.14 г.
Агроминистерството ще възстанови дейността на независимите инспектори в горите

Агроминистерството ще възстанови до няколко дни дейността на независимите подвижни инспектори, които контролират сечта в горите. Това каза пред БНР доц. Георги Костов – зам.-министър на земеделието в служебния кабинет. От думите му стана ясно, че се очаква външните патрули да засичат по-ефективно нарушенията.

Припомняме, че преди дни беше сменено ръководството на Изпълнителната агенция по горите. Според зам.-министъра една от причините е проблем с контрола.

Георги Костов коментира, че опазването на горите и тяхното нормално използване зависи от цялата държава - съдебна система, правоохранителни органи и горски специалисти. Всички власти трябва да си вършат еднакво отговорно работата.

Той допълни, че специалистите от горския сектор трябва да изземат инициативата от „политическите и икономическите лица, фирми, групи и кръгове, които имат собствен интерес, но не и професионален“. Гората е почтен бизнес за много хора, добави Костов.

На въпрос по повод сигналите, че фирми секат незаконно благодарение на политическа протекция, той потвърди, че  „има такава връзка“, а политиците трябва да се занимават с техните си проблеми.

За няколко месеца проблемите в горите няма да се решат,  винаги ще има недоволни и засегнати, но правим малки верни стъпки напред, обясни зам.-министърът.

В рамките на служебния кабинет се планира да бъде увеличена площта на защитните гори, които опазват водите или предпазват населените места от наводнения. Това са гори около селища или във вододайни зони и там много дейности ще бъдат ограничени.

Костов обеща позволителните за сеч да станат публично достояние, за да не се говори постоянно, че всеки камион дървен материал е предмет на незаконна сеч.

Шестте държавни горски предприятия работят в затруднени икономически условия. В момента те са достатъчно финансово и административно здрави. От тях обаче се очаква да се включат по-активно в контрола и опазването на горите.

Зам.-министърът призова хората, които се възмущават от незаконната сеч, да не си купуват по-евтино дърва от бракониери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още