IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат от правителството конкретни мерки за опазване на горите

Едно от предложенията е да се проведат конкурси за директори на природните паркове

15:44 | 15.08.14 г.
Природозащитници искат от правителството конкретни мерки за опазване на горите

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" представи свои предложения по седем важни теми за горите и природните паркове пред новия зам.-министър на земеделието и храните доц. Георги Костов и неговия екип, съобщи организацията.

Според природозащитниците конкретните предложения могат да бъдат осъществени в краткия мандат на служебното правителство.

Коалицията настоява да се проведат конкурси за директори на природните паркове там, където те са назначени без конкурс, ускорено да се изработи наредба за инвентаризация и горскостопанско планиране, от която зависи приемането на  областните планове за горските територии, всички горскостопански планове да са достъпни онлайн.

За да участва обществеността при взимане на решения,  се предлага да бъдат организирани срещи с местните заинтересовани страни по землища.

Според природозащитниците е наложително да бъдат сертифицирани 100 от държавните гори.

С цел стопиране на бракониерите и злоупотребите със санитарните сечи препоръките са за пилотно въвеждане на места, на които дървесината ще се мери на тегло, вместо на обем, да се направят електронни досиета на насажденията, наредба за здравен статус на отделните насаждения, както и да се ограничат санитарните сечи с цел избягване на злоупотреби.

За да бъде опазено биоразнообразието, Коалицията предлага да се прилагат всички изисквания, свързани със стопанисването на горите в Натура 2000, да се разпореди на държавните предприятия да подготвят предложения за 10% гори във фаза на старост, която да се представи в ИАГ за одобрение.

Според организацията за част от точките с министерството е постигнато съгласие още в рамките на самата среща: за осигуряване на достъп до информационна система на ИАГ без търговската информация и консултиране на планираното ползване в горите от поделенията на държавните горски предприятия с местните заинтересовани страни.

Нямало е спор и по идеите да се публикуват горскостопански планове и да не се затваря офисът на дирекцията на Природен парк Странджа в Царево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още