fallback

НАТО обмисля въвеждане на мониторинг на България

Мониторинговият механизъм ще бъде с цел по-засилен контрол на усвояването на парите, които се отделят за модернизация на армията

09:41 | 06.12.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въвеждане на мониторингов механизъм, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел по отношение на България, пише "Сега". На шест месеца или година алиансът ще проверява напредъка в модернизацията на армията.

Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват, допълва изданието, позовавайки се на високопоставени източници от алианса.

Целта е София да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.

Въвеждането на мониторинга се налага, след като армията тотално се провали в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни. Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника.

В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на "План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм беше потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. Според него е възможно алиансът на шест месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват.

Министър Митов намекна и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. Въпреки че в "План 2020" е предвидено двата процента от БВП да бъдат достигнати за шест години, управляващите са представили десетгодишни разчети за увеличаване на парите за отбраната.

По неофициална информация те са посочили, че през следващата година няма да се вдигнат разходите за отбрана, но това ще стане от 2016 г. Така крайният процент ще бъде достигнат през 2024 г.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
fallback