IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО обмисля въвеждане на мониторинг на България

Мониторинговият механизъм ще бъде с цел по-засилен контрол на усвояването на парите, които се отделят за модернизация на армията

09:41 | 06.12.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАТО обмисля въвеждане на мониторинг на България

Въвеждане на мониторингов механизъм, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел по отношение на България, пише "Сега". На шест месеца или година алиансът ще проверява напредъка в модернизацията на армията.

Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват, допълва изданието, позовавайки се на високопоставени източници от алианса.

Целта е София да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.

Въвеждането на мониторинга се налага, след като армията тотално се провали в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни. Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника.

В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на "План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм беше потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. Според него е възможно алиансът на шест месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват.

Министър Митов намекна и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. Въпреки че в "План 2020" е предвидено двата процента от БВП да бъдат достигнати за шест години, управляващите са представили десетгодишни разчети за увеличаване на парите за отбраната.

По неофициална информация те са посочили, че през следващата година няма да се вдигнат разходите за отбрана, но това ще стане от 2016 г. Така крайният процент ще бъде достигнат през 2024 г.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Така де - това, дет' си го казал, по-добре не го казвай повече никъде, че некой ден може да те е срам от тебе си.... хахаха!Разговор - абсурд! На мен нито годините, нито образованието ми позволяват да говоря за комунизъм, визирайки възможно най-дясното управление измежду 10-те най-големи икономики на света, каквото е това на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
СКОРО ЩЕ ПРАВЯТ МОНИТОРИГ И ДАЛИ *** РУСКИНИ ! И ТОВА ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧИФТОСВАМЕ С БЕЖАНЦИТЕ ЗАЩОТО НА ОБАМА ТАКА МУ СЕ ИСКА ДА ИМА ПО ГРОЗНА ПОРОДА ОТ НЕГОВАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
x3m
преди 9 години
"Начи" това не съм го казал никъде, а ти ми сложи думи в устата. От там на сетне всякакъв разговор с тебе няма никакъв смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
x3m
преди 9 години
За образование ще говориш когато се научиш да пишеш грамотно на родния си език. Иначе е някак си нахално. Относно другите ти коментари - много отдалече си личи, че си платен писач. Рядко обвинявам някого в това, защото има наистина много заблудили се. Ти обаче просто си ОЧЕВАДЕН. Причинно-следствената ти логика просто липсва. Може би трябва да отвориш учебник по логика за 8ми клас, за да си заслужиш стотинките, които ти плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Начи при комунизма квот кажат на върха, това става, а при капитализма - каквото кажат масите, така ли? Начи Обанго като каже на войската да изтърбуши неква държавица, правят референдум? А на мене защо ли ми се чини, че като кажат нещо на върха в Америка, даже Меркел и Оланд се въртят като пумпали, а за България даже нема нужда да се занимава Обанго - тука кой мине наблизо, той строява капителистическото ни ръководство и раздава задачите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ама наистина ли всеки в България има такива представи ве, значи като е с руско попечителство българския бандит си държи парите в Швейцарски, анлгииски и американски банки е ква е логиката не тряя ли да са в руски банки?!? Нали както сега се дърлят със запада и онея ше спрат всички пари на руските бандити?!? Значи парите на бандата в Кремъл като си държи парите в Русия парите са престъпници, а ако изнася парите на запад са демократи ?!? Aве тоя нормален ли е ве аз напрао се чудя как им дават дипломи в училище вече там?!? Руски структури сънуват, че ако имаше още такива щяхме ли да имаме НАТО в държавате ве тоя нормален ли е баси кухия градински маркуч ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Верно е - ние така интензивно се чистим от корупцията, че скоро ще станем чисти като сълза! Изчистваме се от секави корумпирани дейности - от енергетика, от производство на стоки, от животновъдство, от земеделие, това води до закономерно изчистване от население... с такава скорост се отдалечаваме от всякакви модели, че скоро тук ще може да се започне от гола земя - даже гори ще требва наново да си засадиме... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ти побърка ли се ве брачед, в парламента на Русия каквото кажат това става в Българския парламент така ли е? Къде в Русия си ведел некви мафиози Абрамович, Ходорковски и т.н. или за тебе тея са си нормалните и те имат пари от въздуха ?!? Спри да висиш по кръчмите спри BTV и Facebokluzi и глей и се надявай някога и в българския парламент кат кажат нещо да става, а не Магарешки да си прай квот си иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
x3m
преди 9 години
Няма никви самосиндикални играчи, мафиози и други ***.Как ще няма? Те са начело на цялата машина. Путин и приятелите му олигарси... да квот кажат тва става. Много яко, ако си от тях. Така е при комузнима - много е яко, ако си на върха. Ако си готов да си дадеш дупенцето - споко, и за тебе ще има някоя трошичка. Само, че тука се отдалечаваме от тоя модел с всеки изминал час. Направо се пукате по шевовете от яд, че всичките тия корупционни структури ви се изплъзват през пръстите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ами да, правилно! Сега, след като се спасихме от заробващите разходи по един безсмислен мегапроект като Южен поток, на България ще й се освободят едни пари, които няма за какво друго по-разумно да похарчи, освен да купи старите самолети, кораби и танкове на загрижените за сигурнстта й съюзници! Някой трябва да спре побеснелия психопат Путин! Кой, ако не България - трябва да измием срама от челото с неучастието си с войски срещу Русия през ВСВ! Ура, господа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още