IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО обмисля въвеждане на мониторинг на България

Мониторинговият механизъм ще бъде с цел по-засилен контрол на усвояването на парите, които се отделят за модернизация на армията

09:41 | 06.12.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАТО обмисля въвеждане на мониторинг на България

Въвеждане на мониторингов механизъм, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел по отношение на България, пише "Сега". На шест месеца или година алиансът ще проверява напредъка в модернизацията на армията.

Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват, допълва изданието, позовавайки се на високопоставени източници от алианса.

Целта е София да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.

Въвеждането на мониторинга се налага, след като армията тотално се провали в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни. Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника.

В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на "План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм беше потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. Според него е възможно алиансът на шест месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват.

Министър Митов намекна и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. Въпреки че в "План 2020" е предвидено двата процента от БВП да бъдат достигнати за шест години, управляващите са представили десетгодишни разчети за увеличаване на парите за отбраната.

По неофициална информация те са посочили, че през следващата година няма да се вдигнат разходите за отбрана, но това ще стане от 2016 г. Така крайният процент ще бъде достигнат през 2024 г.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Аз съм навит при нас да е както в Русия, там сега Кремъл квот каже тва става!!! Няма никви самосиндикални играчи, мафиози и други ***. В България съм навит нашия парламент като каже нещо и да става, а не някви самосиндикални *** Магарешки, Маджовци, Ковачи и разни дрогаджии да си праат държава в държавата и само да изнасят парите навънка на хората. Че и после легенди стават там Галеви там Илиеви, Крокодили и други *** все едно са се борили срещу властта в името на народа, а те са просто убиици и крадци, дрогаджии кво е тва ?!? Абе X3M питам те тва кво е и ВИС и СИК и там всички дет бяха са били с руско влияниe ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Ти къде виде руско влияние аз не моа се сета?!? Ако имаше достатъчно руско влияние щеше и потоци и Беления да са направени еее ? Да не си му светил на Магарешки да знаеш, кой е зад него или на оня другия *** Ковача? И в Русия имаше разни "олигарси", Абрамович, Дерипаска, Березовски и т.н. те не са с руска опека а с американска брачед, но вече няма такива олигарси ... *** ги издуши всичките там и им прибра париците да останат в Русия не да трамбоват в разни западни банки. На България и тряя президент именно кат Руския и тогава нит Магарешки нито Кавалски и разни Маджовци и *** ше виреят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
x3m
преди 9 години
Така, че да ни е честито наистина. Най-накрая външна подкрепа, която да отслаби хватката, в която сме хванати вече 60 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
x3m
преди 9 години
Само, че руския ботуш насърчава корупцията ала ЮП и фирми на Делян Пеевски, аптеки ала Марешки, енергетика ала Ковачки и т.н. ЕАския ботуш насърчава парите да се харчат целесъобразно и ефективно. Този ботуш ни се налага да го търпим, защото ОЧЕВАДНО управляващите не могат да се справят със задължениета си и/или има системен саботаж. След като сме едно (ключово) звено във една доста по-голяма система е нормално другите звена да искат да изкоренят саботажа, който заплашва не само нас, но и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Rumen_
преди 9 години
Ако започнат да внасят реални осигуровки върху реалните заплати на военните, изведнъж може да се окаже, че тия 2% от БВП разходи за отбрана сме ги стигнали и задминали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Къв мониторинг? Нали сме силни съюзници? За какво ни е модернизиране, ний и с лопатите сме силни ехееей! Като сме съюзници, земете ни продавайте бензин на занижени цени, да може да се отървем от монопола на лукойл и ни подарете няколко самолета и хеликоптера, вместо да си ни контролирате парите за отбрана. Ний съюзници ли сме ви в крайна сметка или клиенти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Aaa да ние е честито тоталното наблюдение нали се оплакваха от руския ботуш ей нищо са си имаме нов .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още