IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС ще обсъди казуса с назначаването на синдик в „Белведере“

В етичната комисия са постъпили две писма по казуса – на френския посланик Ксавие дьо Кабан и на съдията от СГС Румяна Ченалова

09:22 | 08.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВСС ще обсъди казуса с назначаването на синдик в „Белведере“

Очаква се днес етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди казуса с назначаването на синдик в дъщерните дружества на френска фирма за производство и търговия с вина и водка у нас - "Белведере Дистрибуция", заради дело за несъстоятелност, съобщи БНТ. Случаят провокира острата реакция на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който дори изрази съмнения в коректността на взетото решение и в работата на българското правораздаване. В петък държавното обвинение прехвърли случая към Висшия съдебен съвет.

В комисията са постъпили две писма по казуса – на посланик дьо Кабан и на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която взе решението за назначаването на синдик. 

Случаят привлече вниманието и на премиера Бойко Борисов и на министъра на правосъдието Христо Иванов, които призоваха висшите магистрати да вземат бързи мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата, както и да отговорят публично на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в Софийския градски съд. 

Прокуратурата трябва да се задейства по случая, заяви днес пред БНТ директорът на правната програма на Института "Отворено общество" Иванка Иванова. По думите ѝ в случая може да се говори за поне 4 състава на престъпления - престъпление срещу правосъдието, търговия с влияние или съставяне на документ с невярно съдържание. Според нея скандалът се случва в най-неподходящия момент от гледна точка на отношенията ни с Европейския съюз и предстоящия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Казусът, за който още преди време са били сезирани компетентните български институции, а след това дори и ЕК, касае откриване на процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото се падна на съдия Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков.

Въпреки че фирмите плащат дълговете си, Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" от правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика Велков. Със случая ще се занимава и специалното звено за разследване на магистрати от Софийската градска прокуратура, съобщи БНР. 

Припомняме, че в петък реакция имаше и от френския посланик. "Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция", заяви посланикът Ксавие Лапер дьо Кабан пред BTV. По думите му в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Както каза един италианец наскоро: В Европа държавите си имат мафия, а в България - мафията си има държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още