fallback

Тол система в България - най-рано през 2017 г.

Приоритети на МРРБ ще бъдат изграждането на пътища, реформата във водния сектор, както и подпомагането на изостаналите и бедни региони

12:51 | 08.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател

През 2017 г. е възможно да бъде въведена тол система за преминаване по пътищата у нас. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представянето на екипа й.

Тя обясни, че при този вид такси ще се използва GPS система, която ще обхване цялата пътна мрежа. Пускът на тол таксите през 2017 г. е оптимистичен вариант, допълни Павлова.

Идеята е в началото новата система да обхване само тежкотоварните камиони, посочи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Впоследствие тол системата ще бъде въведена за всички превозни средства, като последно това ще се направи за леките автомобили.

Предвидени са и големи глоби, ако тежкотоварните камиони напуснат определения им път за движение чрез тол системата. Причината е, че именно тези камиони разрушават най-сериозно инфраструктурата по пътищата от 3-ти и 4-ти клас, обясни Лазаров.

Намеренията на регионалното министерство са през 2015 г. да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата. През 2016 г. може да започне внедряването й в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа, обясни Павлова.

Още не е ясно кои пътища може да обхване системата, като именно това се очаква да каже консултантът.

В момента тол система не може да бъде изградена у нас, защото не е позволено по пътища и магистрали, изградени с европейски средства, да се монтира тол система, обясни Павлова. Подобряването на пътната инфраструктура и създаването на безопасни условия за пътуване е и един от основните приоритети на работа на регионалното министерство, заяви Павлова при представянето на екипа си. Тя ще има трима заместник-министри - Деница Николова - с ресор управление на евросредства, Иван Аспарухов - с ресор регионална политика, и Николай Нанков, който ще поеме ресора за устройство на територията и управление на държавната собственост.

Освен заместници Павлова ще има и четирима съветници. Един от тях е бившият министър на регионалното развитие Евгени Чачев. Другите са Лазарина Стоичкова, Десислава Йорданова и Радослав Русев. Парламентарен секретар ще бъде Христина Нинова. Освен пътната безопасност приоритет за ведомството на Павлова ще бъде и политиката за периферните и бедни региони на страната. За нея ще има и отделен зам.-министър - Иван Аспарухов, който е бивш кмет на Мездра. Друг приоритет е и водната реформа, подобряването на управлението както на водните ресурси, така и инфраструктурата. Целта е да се минимизират загубите на вода и да се осигури достъп до питейна вода за всички българи. Именно заради това министерството е включило в програмата си и проекти за изграждане на нови големи язовири за питейна вода. Такива не са строени в България през последните две десетилетия, припомни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
fallback