IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да загуби до 500 млн. евро годишно от липсата на пътни такси

Винетната система трябва да отпадне, смята предприемачът Васил Василев

17:36 | 18.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България може да загуби до 500 млн. евро годишно от липсата на пътни такси

България може да загуби между 250 и 500 млн. евро годишно от липсата на пътни такси за преминаване по магистралите. Това заяви Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“, цитиран от агенция „Фокус“.

Според него такси за преминаване по пътищата могат да се въведат не само за магистралите, но и за скоростните и първокласните пътища. „За преминаване през България един турски камион плаща 10 евро, докато за прекосяването на Сърбия същият камион плаща 90 евро. В Унгария таксата е 120 евро“, обяснява Василев.

Той изрази своето недоумение защо все още таксите не са коригирани. Въвеждането на система за пътните такси не е толкова сложна работа и не изисква наемане на специални консултанти, смята още Василев.

Според него винетната такса трябва да отпадне и да се приложат пътните такси за преминаване през магистралите. По думите му това трябва да бъде в интерес на българските граждани, а не на някоя фирма, която ще вземе на концесия магистралите.

Правителството от няколко години обсъжда възможностите за преминаване от винетна система към плащане на тол такси за магистралите.

Бившият регионален министър Десислава Терзиева дори обясни, че е възможно да се изгради такава система за преминаване по бъдещата автомагистрала „Хемус. В такава ситуация обаче не е ясно дали ще може да се използват европейски средства за изграждането на аутобана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
*** Балкански въведе и винетните такси по български тарикатски тертип. Никъде другаде ги няма тия простотии, като нашата ***. Имам предвид непропорционалните цени за различни времеви периоди. Ако за лека кола годишната винетна такса е 67лв, месечната трябва да е 1/12, примерно 6лв.. Да, ама не е, ами е зели 25лв. Липсва и 6 месечна. Заради това хората се изтарикатяват и за късите периоди просто не плащат нищо. Я ги хванат, я не. Доколкото знам, имаше някакви забележки от страна на брюкселските бюрократи, но нашите си направиха поредната оглушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още