IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е завършването на магистрала "Хемус" с отдаване на концесия?

Този подход ще бъде неизгоден за страната ни, смята бившият регионален министър Лиляна Павлова

08:54 | 02.09.13 г. 5
Възможно ли е завършването на магистрала "Хемус" с отдаване на концесия?

Преди дни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева намекна, че европейските средства няма да бъдат достатъчни за завършването на автомагистрала "Хемус". От думите й стана ясно, че ресорното министерство е започнало да търси нови начини за завършването на проекта, като един от тях е използването на публично-частното партньорство или чрез отдаването на концесия. Терзиева обясни, че за преминаването по АМ "Хемус" може да се събира пътна такса (така наречената тол-такса). 

Investor.bg потърси мнения доколко този метод е приложим и изгоден при строежа на магистрали.

По думите на бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова отдаването на концесия на "Хемус" граничи с "национално предателство".

"Категорично съм изумена от думите на министър Терзиева. Изумена съм от това, че кабинетът дава крачка назад по отношение евросредствата за магистрала "Хемус", която е от изключително значение за цяла Северна България. Не е вярно, че европейските средства за "Хемус" няма да стигнат. Парите за транспорт и строителство на пътища през новия програмен период 2014-2020 г. са много повече от тези за текущия период 2007-2013 г. Нужно е преразпределение на средствата от еврофондовете и ще бъдат намерени парите за "Хемус", категорична бе Павлова.

Тя обясни, че предложението на настоящият регионален министър за концесионирането на "Хемус" е напълно възможно, но би било повече приложимо за други проекти, като например АМ "Черно море", защото там няма достатъчна икономическа изгода. Освен това бе категорична, че подходът на публично-частното партньорство би излязъл изключително скъпо и неизгодно за страната ни. 

В тази връзка Павлова допусна, че новият кабинет се опитва да наложи нов подход към европейското финансиране. "Не трябва фокусът да е толкова в жп сектора. Много от жп отсечките могат да бъдат завършени по програмата Connecting Europe", допълни тя.

"Ние всички си спомняме за португалската концесия на магистрала "Тракия". Новият кабинет явно върви към повтаряне на същото фиаско", посочи още тя. (бел. ред. На 29 март 2005 г. бе подписана 35-годишна концесия на АМ "Тракия" с българо-португалското дружество "Магистрала Тракия" АД. Договорът за концесия бе разтрогнат, тъй като стана ясно, че ще ощети сериозно държавата).

По думите на Иван Митрев от "Главболгарстрой" моделът на публично-частното партньорство е напълно приложим и работещ в страни като Франция и Германия, но е под въпрос за реализирането му в България.

"Не съм запознат с параметрите на предложението на министър Терзиева, както и със законовата уредба в България, която би позволила довършването на "Хемус" с помощта на концесия. Не съм убеден дали този модел на работа би бил подходящ за България", допълни той.

През юли министър Терзиева съобщи, че правителството си е поставило 2018 година като срок за завършването на автомагистрала "Хемус". Това обещание бе дадено и с уговорката, че приключването на магистралата зависи от източниците на финансиране.

Първият участък от строителството трябва да започне от 2014 година, като приоритетно ще се работи по трасето от Ябланица до Ловеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
до 4 Вярно е за внучката, но останалото-не. Защо нападате предишните, че имали внуци на червени? Нали сегашните лилаво-кармазъ са си баш червени и партизани, та дрънкат? до 3 Мизерията не е завършила, сега почва още по-...Не зная кой работещ ще плаща за двама безработни, трима пенсионери и за петима здравно неосигурени?до 2 Не зная концесионера как е получил от "мафията" мажоритарен дял. Може би срещу "други ангажименти"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Партизанската внучка Лиляна Павлова да не скача много, че и тя е виновна да няма пари за Хемус. Въпросната не направи нищо, за да даде приоритет на Хемус по еврофондовете или пък да намери друга форма на финансиране.Лот 3 на Струма с 13 километровите тунели ще струва около 1 млрд лева, което са почти всички средства за пътища, които ни се полагат от еврофондовете. Хемус може да се надява на нещо, ако се постигне по-ниска цена при търговете за лот 3 на Струма. И то евентуално само за Ябланица-Търново. За Търново-Шумен със сигурност няма да има пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Като водихме умишлено към фалит цялата икономика (включително и големи предприятия и холдинги като БДЖ и ВМЗ-Сопот например), като хората бяха опрени до ръба на мизерията, като започнаха самозапалванията - това не беше национално предателство така ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Tony
преди 10 години
Българската мафия много я е страх от концесиите, защото тогава подизпълнителите ще се избират от концесионера, а не от правителството!!!За това се провали концесията за магистрала Тракия, защото концеционера тогава притежаваше 51%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Възможно е, но е явно ограбване на гражданите при наличието на еврофондове за инфраструктура. Някоя групичка от лилаво-кармазата иска да си осигури бъдещето като къса билетчета на входа на магистралата. Нещо почти невъзможно, ако магистралата е построена с евросредства и бюджетни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още