IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 година само тежкотоварните камиони ще плащат тол такси

Анализът на консултантите ще покаже дали винетната система остава за лекотоварните автомобили, заяви регионалният министър Екатерина Захариева

11:49 | 09.04.13 г.
През 2016 година само тежкотоварните камиони ще плащат тол такси

През 2016 година тежкотоварните камиони ще трябва да плащат тол такса, съобщи регионалният министър в служебното правителство Екатерина Захариева по време на VIII Годишна конференция за стратегическа инфраструктура.

Захариева посочи, че в момента тече обжалване на избора на консултант. Едва след като бъде избран консултантът, той ще предложи каква точно система за плащане на тази такса ще се използва. До 2016 година тя ще заработи, но само за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Захариева уточни, че системата ще важи за всички магистрални и скоростни пътища, както и тези от първокласната пътна мрежа. На този етап автомобилите няма да заплащат таксата, а ще имат електронни винетки. 

"Тя няма да се лепи на стъклото, а ще се проверява електронно", допълни Захариева. 

Тя отказа да коментира дали след 2016 година винетната система ще отпадне и лекотоварните автомобили също ще заплащат тол такса, с мотива, че това ще стане ясно от анализа на консултанта.

"Факт е, че ЕК принципно за винетните системи от нашия вид ги приема като преходен период и първа стъпка", обясни още регионалният министър. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още