IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още година

Държавната регулация върху лекарствата на свободния пазар трябваше да отпадне от началото на 2015 година

17:30 | 08.12.14 г.
Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още година

Цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание, остават замразени още една година – те ще могат да се увеличават само с процента на статистически отчетената инфлация, както беше през тази година.

Това предвижда проект на Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Държавната регулация на лекарствата на свободния пазар трябваше да отпадне от началото на 2015 година, но с промените срокът й се удължава с още година.

В групата на т. нар. ОТС-лекарства (без рецепта) попадат най-широко употребяваните от пациентите продукти - противогрипни медикаменти, обезболяващи, успокоителни, витамини и други.

Припомняме, че служебното правителство на Марин Райков замрази за една година цените на лекарствата без рецепта - до април 2014 година като антикризисна мярка. В края на мандата си здравният министър в кабинета „Орешарски“ Таня Андреева удължи мораториума до края на годината.

До миналата година държавата не се беше намесвала на пазара на лекарства без рецепта, тъй като не покрива с публични средства никаква част от него. Преди въведената регулация компаниите регистрираха цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежаха на повече държавна регулация, като се определяха от свободния пазар.

За регулация и на цените на лекарствата на свободния пазар се говореше и по времето, когато здравен министър беше Десислава Атанасова. Тогава се коментираше идея за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като мярка за понижаване на цените на медикаментите.

Още тогава само пациентските организации одобряваха подобен непазарен подход, докато българските и чуждите фармацевтични производители бяха силно скептични към ефектите от подобна регулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още