IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%

При останалите лекарства обаче няма да има скок на цената, твърди председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов

13:44 | 04.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%

Лекарствата, които се купуват без рецепта, поскъпват с 3 до 4%, заяви във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти. Според проф. Гетов при останалите лекарства, особено тези, които са  реинбурсирани от здравната каса, увеличение няма да има.

Председателят на фармацевтичния съюз посочи, че ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството, чрез които да бъдат преодолени проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места. Според него най-добрият вариант е въвеждането на т.нар.  подвижен фармацевт, който да обикаля на определен период от време отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.

Подвижните фармацевти трябва да имат лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата, но преди всичко дейността им трябва да бъде регламентирана в закона, посочи Гетов.

Във Варна председателят на съюза взе участие в Първия варненски фармацевтичен бизнес форум, който се провежда в крайморския град. Акценти в дискусиите са адаптирането на нови програми за обучение на магистър-фармацевтите в страната и реалната връзка между университетите и бизнеса. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още