IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Забрана за нови лекарства в платения списък е крайна мярка

Министерството на здравеопазването планира промени в имунизационния календар

16:16 | 25.09.14 г.
Ненков: Забрана за нови лекарства в платения списък е крайна мярка

Идеята на Здравната каса за забрана за включване на нови лекарства в позитивния лекарствен списък с платени от фонда медикаменти е крайна мярка. Това заяви на пресконференция здравният министър Мирослав Ненков.

Вчера беше разпространена информация, че в доклад на Касата се залага такава забрана. Днес председателят на Надзора на фонда заяви, че идеята не е обсъждана. 

Според министъра една такава мярка действително би ограничила разходите на НЗОК, но с малко. Ненков уточни обаче, че трябва да се преосмисли заплащането на скъпите терапии, които да преминат под някаква форма към Министерството. Той даде пример с някои скъпи и високоефективни лекарства, които не може да отпаднат от списъка. Той посочи, че на този етап това е само идея, но трябва да се мисли в посока икономии в бюджета на НЗОК.

Във връзка с назначените преди месец проверки в три болници – „Пирогов“, столичната Онкология и болницата в Плевен, Ненков каза, че окончателните доклади все още не са готови, но по първоначални данни няма груби нарушения, които да предизвикат уволнения. Според него всички установени несъответствия са поправими.

В Националния съвет по цени и реимбурсиране проверките са установили доста нередности, продължи Ненков и поясни, че затова е сменен и директорът на съвета. Сериозни нарушения са открити и в Центъра за обществено здраве, но директорът му, от когото са поискани обяснения, е в болнични.

Криза с ваксините до края на годината няма да има, категоричен беше още министърът в коментар на новините за липсващи ваксини за новородени. Заместник-министър Лидия Нейчева уточни, че министерството търси различни варианти, за да предотврати недостиг. Тя посочи, че МЗ ще прибегне и до директно договаряне, приема дарения на ваксини от фармацевтични фирми, вариант е и отделяне на квоти от други страни.

В момента няма недостиг, защото е извършено преразпределение на наличните количества, обясни тя. По думите на Мирослав Ненков до края на годината няма да има неваксинирани новородени. Въпреки че е изчерпана петвалентната ваксина, предстои да бъде закупена четиривалентна, която да се прилага временно на новородените, обясниха от здравното министерство.

Ненков съобщи, че неговият екип изготвя промени в имунизационния календар, така че те да са в помощ на следващото ръководство на министерството в случай на подобна ситуация с недостиг на ваксини.

За момента минаването на 7-часов работен ден на лекарите от спешна помощ-София няма как да се случи, тъй като Кодексът на труда не го позволява, коментира още здравният министър. Министерството на труда обаче има готовност в рамките на новия парламент да направи нужните промени в законодателството, за да работят медиците по седем часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още