IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: Лекарствата ще поевтиняват драстично

Работи се върху предложение реферирането да става чрез съпоставка с цените не в 8, а в 17 европейски държави, посочи здравният министър

11:38 | 02.08.12 г. 6
Д. Атанасова: Лекарствата ще поевтиняват драстично

Цените на някои лекарства в България са се понижили значително в резултат на предприетите мерки от Министерство на здравеопазването в последните месеци, съобщи в ефира на bTV

Атанасова защити твърдението си като изтъкна ползотворната работа на Комисията по цени и реимбурсиране към ведомството. „Комисията работи с добри темпове и в последните две седмици са поевтинели нови 50 медикамента, след като вече бяха регистрирани нови цени на 320 лекарствени продукта при ново сравнение с референтните ни държави“, обясни здравният министър.

Когато става въпрос за продажба на свободния пазар, цената просто се регистрира и лекарството се продава, обясни министърът на здравеопазването. За всички останали цената се регистрира и в рамките на една година тя се проверява в съпоставка с цените в референтните държави, като се прави служебна проверка и се изисква декларация от фирмата производител или вносител.

За да поевтиняват още лекарствените продукти Атанасова предлага срокът за съпоставка да се съкрати на шест месеца, а реферирането да става чрез съпоставка с цените не в 8, а в 17 европейски държави. Освен това Комисията по цени и реимбурсиране ще заседава по-често и ще има собствена администрация.

Атанасова посочи, че има предложение за диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, но уточни, че това не може да стане в средата на бюджетната година, а едва след като бъдат направени разчети и се прецени дали държавата може да си го позволи.

Припомняме, че вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че не се обмисля намаление на ДДС ставката или преференциална ставка за някои продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vembata
преди 11 години
Заблуден си защото потребностите от които ти се нуждаеш се формират от тази цена на петрола, а теб не те интересува като гледам...ЛЕКАРСТВАТА ЩЕ ОСТАНАТ СКЪПИ дори при намеса на държавата и пак защото нашите горива са скъпи. Почти на никой продукт пазарната цена в България не е реална. И времето на огромните печалби не свършва а тепърва започва защото боледуващите хора стават все повече а лечението за съжаление е живото поддържащо, което пак е световна конспирация и се отнася за много от болестите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
platon
преди 11 години
Статията е за цените на лекарствата,какво ми пишеш за Лукойл и да не би според теб цените на лекарствата да са пазарни? Няма нищо по-нормално държавата да се опитва да свали цените на лекарствата,която тя плаща,а ако на някой във фармацевтичния бизнес не му изнася,че свърши времето на огромните печалби,това си е негов проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
vembata
преди 11 години
Е на тиквеника на кой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 11 години
Да, ама Златев дава работа на 7000 частни охранители - познай от коя охранителна фирма са те.От първия път!!! Иначе двойка;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vembata
преди 11 години
Насочват оръжие към фирмите, които няма да ги окъпят в пари и това са фирмите на Донев, а в същото време покровителстват най-големите престъпници - Лукойл България и по-точно Валентин Златев. Те съсипват икономиката на страната като умишлено надценяват реалните цени на горивата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още