fallback

Правителството ще дава втори шанс на предприемачи, фалирали не по своя вина

Разработването на Закона за частния фалит е един от приоритетите на икономическото министерство през 2015 г.

16:34 | 10.12.14 г. 13

Правителството ще дава втори шанс на предприемачи, фалирали не по своя вина. Те ще могат да погасят задълженията си в продължение на три години, съобщи пред депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм ресорният министър Божидар Лукарски.

Тази възможност ще бъде вписана в Закона за частния фалит, разработването на който е един от приоритетите на икономическото министерство през 2015 година. Пред журналисти Лукарски отказа да даде повече подробности по законопроекта с мотива, че той се разработва от правосъдното министерство.

Фокусът догодина ще бъде насочен още към насърчаване на експорта, което ще бъде осъществено чрез участие на България в преговорите по подписване на споразумения на ЕС с трети страни, активизиране на работата на търговските аташета и административна подкрепа на експортните компании.

"Ще има съкращения на търговските аташета, спрямо извършената досега работа", каза още Лукарски и допълни, че търговските представители ще бъдат ангажирани основно с подкрепа на бизнеса, а не с дипломатически дейности, както досега.

ОП "Иновации и конкурентоспособност" е изпратена в Брюксел, припомни министърът и допълни, че сега се очакват коментарите на ЕК по заложените параметри. Надеждата ни е до март 2015 година да започне изплащането на средства по програмата, уточни Лукарски. Целта е да бъдат създадени устойчиви работни места, които изискват високи технологични умения, но ще бъдат и с високо заплащане.

Приоритет през 2015 година ще бъде и насърчаване на частните инвестиции в иновациите. Това ще стане чрез прозрачни процедури от Националния иновационен фонд. През тази година в него са заложени 20 млн. лева.

Новото Министерство на икономиката ще работи и за подобряването на бизнес средата чрез намаление на административната тежест и облекчаване на процедурите по стартиране и развитие на бизнеса.

Лукарски предвижда и либерализация на лицензионни режими, което ще е и една от мерките за насърчаването на инвестициите - български и чужди. Министърът допълни, в отговор на въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП - Лява България относно мерките за привличане на чужди инвестиции, че ще бъдат правени и промени в Закона за българското гражданство. Предвиденият в закона срок за пребиваване на чужденци се оказва недостатъчен за проучванията по инвестиционните планове.

"У нас синя карта (за привличане на образовани имигранти - бел. ред.) се издава за девет месеца, а в Латвия - за два", коментира още икономическият министър пред журналисти след края на заседанието на комисията.

Българското законодателство е едно от най-рестриктивните и не се изпълняват някои задължения към инвеститорите, например обещани данъчни облекчения, посочи още Божидар Лукарски.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев посочи, че едно от най-важните неща за икономиката ще е действително намалението на лицензионните режими. Той посочи, че за микрофирми, в които работят двама души, действат правила като за едрия бизнес като например график за годишните отпуски или счетоводната документация за месечното заплащане.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Ферихан Ахмедова Лукарски заяви, че очаква през 2015 година икономическият ръст на страната да бъде над 0,8-те процента, заложени в бюджета. Той обаче не се ангажира с точна прогноза колко ще бъде растежът догодина.

Министърът на икономиката посочи още, че приоритет за догодина ще е връзката между образованието и бизнеса. Това ще бъде осъществено с въвеждането на дуалната система, тренировъчните центрове в училищата, както и насърчаването на предприемачеството сред учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
fallback