IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за частния фалит ще послужи за политически цели, смята адвокат

Проектът не балансира интересите на кредитори и длъжници и не отговаря на европейските практики и българското законодателство, според Г. Събев

09:51 | 23.04.14 г. 2
Законът за частния фалит ще послужи за политически цели, смята адвокат

Проектът на закон за фалита на физически лица, който се обсъжда в момента, ще послужи за политически цели, коментира в ефира на телевизия България on Air адвокат Георги Събев.

Той посочи, че идеята за такъв закон се лансира в моменти, когато “обществено-политическата и икономическата обстановка доведе до превъзбуждане на масата от хора”, както и че това е логично продължение на поведението на управляващите след приемането на закона за кредитите.

За да се получи добър закон за частния фалит, трябва да бъдат отчетени две обстоятелства, допълни още Събев. Първо – да има баланс на интересите между кредиторите и длъжниците, и второ – текстовете да са съобразени с европейските практики и действащото българско законодателство.

Според експерта липсва каквато и да било защита на кредиторите от злонамерени действия на длъжници в постановките, които се обсъждат в публичното пространство.

Освен това идеята длъжникът, потърсил закрила по силата на такъв закон, да предоставя всички документи за собственост - на имоти, акции, договори за заеми, по които има вземания, и т. н., които се качват в регистъра на длъжниците, е предпоставка за злоупотреби както с длъжника, така и с кредиторите му, каза още адв. Събев.

Той препоръчва при подготовката на закон за частния фалит и защитата на физически лица от свръхзадлъжнялост да се отчетат обществените отношения и рискове и професионалните коментари, както и текстовете да се съобразят с основните институти на нашето национално право.

Според него този закон не е панацея, а логиката на приемането му трябва да е насочена към баланс на отношенията, за да се даде възможност на длъжник, който по обективни причини не е в състояние да изпълни задълженията си, да реши проблема кардинално и да не се налага в неограничен период от време да е обременен с изплащане на дългове. В същото време законът не би следвало да позволява на длъжник да наврежда умишлено на своите кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
От съществено значение за мн. аспекти на икономиката е, все пак някакъв компромис да се намери. Предлагам примерно, за клиентите на ЦКБ да не може да се прилага, но поне за останали случай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Все ще се намери някой да лае и вие разбира се ще напишете статия за това! Защо един път не написахте статия от рода: "Законът за частния фалит е важен и необходим". И да цитирате предимствата, които ще последват за физическите лица от него! Стига сте защитавали "кредиторите", т.е. банките! Защитете веднъж и обикновения български гражданин ? Засрамете се! Законът за частния фалит, както и законът за Потребителския кредит са изключително важни и изключително полезни за дългосрочното развитие на България и общото повишаване на благосъстоянието на населението! Браво на законодателя, че прави стъпки в правилната посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още