IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Димитров: Законът за личния фалит ще стабилизира цялата система

В ЕС този регламент работи отдавна, посочва изпълнителният директор на Финсити България

19:32 | 04.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иво Димитров: Законът за личния фалит ще стабилизира цялата система

Законът за личния фалит доказано води до стабилизиране на цялата система, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иво Димитров, изпълнителен директор на Финсити България.

По думите му това е поредният опит за регламент в това отношение в България, докато в голяма част от страните в Европейския съюз тази стъпка вече е направена.

Възможностите за много злоупотреби и ощетяването на банковата система са основните опасения, свързани с въвеждането на този закон, коментира Димитров.

Според него Законът за личния фалит ще доведе до известна предсказуемост. В противен случай се насажда усещане за обреченост, което ще доведе до спиране инициативността на хората. Това пък ще стане причина никой да не иска да ползва кредитиране.

Във връзка със самите кредити Димитров подчертава, че във Франция 80% от всички кредити в системата се получават чрез професионални посредници, благодарение на което гражданите вземат информирани решения.

Той подчертава, че статутът на фалит на физическо лице може да се обявява само от съда по молба на самото физически лице. Основните опасения са, че това би могло да натовари системата, коментира експертът, но смята, че това трябва да се случи.

Хората, изпадащи във временна неплатежоспособност в момента са принудени от системата категорично да преминат в сивия сектор, а по съвет на адвокатите си прехвърлят активите си към лица, непряко свързани с тях по съребрена линия, твърди Димитров. Според него този механизъм не е ефективен и всички се оказват губещи.

Като алтернативи на Закона за личния фалит той вижда възможността за десетгодишна давност на дълга и прекратяването на онаследяването му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Само да не вземе да се окаже, че в нашата мила родна страна с тия неплатени сметки за парно, просрочени кредити и други такива, че всъщност 60% сме вече фалирали. И ако задълженията на фалиралите лица бъдат опростени, дали всички останали няма да се почувстват като най-големите будали. Което от своя страна може да предизвика верижна реакция. Не знам какво ще стане, но ще е интересно да се наблюдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Имам вече 3-*** братовчеди в практически личен фалит, които след това развиват дейност от името на трети лица. Така нито те, нито банките дето са издействали запор на всичко тяхно, нито държавата имат полза от патовата ситуация.Такъв закон би могъл да е от полза и за държавата и за хората но трябва да се обмисли много добре. В страни като България, Гърция, Италия и др. има много тарикати и търтеи дето биха се възползвали от този шанс ако им дадат възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ако бандите, пардон банКите , се опъват за закона за фалит на физически лица, предлагам да се въведе QE за гражданята , някак си ще сме малко по-равнопоставени ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Дългът може и ще бъде само за седем години!Господинът не е чел библията!А сега, макар и да ме " спукате" от подигравки, забележете!Библията е бизнес книга!Трябва да я четете като бизнес ръководство!Аз още се уча/ учат ме, съветвам Ви и Вие да го направите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""Това пък ще стане причина никой да не иска да ползва кредитиране."""Аааха!Значи банките са загрижени, че Ние няма да теглим кредити?Защо?Ами зашото НИЕ създаваме парите! Те се печатат, след поставянето на нашия подпис, на базата, че нашият акт за раждане е собственост на държавата, http://***.yourstrawman.com/Колкото и да ви изглежда конспиративно, запознайте се с вашия сламенен човек!Той е вашата сянка, той е изписан с главни букви, просто защото е еднолична корпорация, заради него всяка година ще ви карат да се отчитате пред държавата си за доходите си/му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още