IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалната система може да осигури 30 хил. работни места за непълнолетни

С въвеждането й учащите ще могат да работят и в големи компании

11:42 | 17.07.14 г.
Дуалната система може да осигури 30 хил. работни места за непълнолетни

Професионалното обучение чрез работа (дуалната система, бел. ред.) може да осигури целогодишно близо 30 000 работни места за 15-16 годишни*, показват разчети на Българската стопанска камара, цитирани от БТА.

По данни на БСК сега работят около 1000 непълнолетни годишно, като те са заети основно през лятото в търговията, услугите и туризма. Браншовете с добри практики за полагане на труд от учащи са също - шивашката индустрия, строителството, електротехниката, газификацията и машиностроенето, но като част от учебния и обучителен процес.

С въвеждането на дуалната система учащите ще могат да работят и в големи и средни компании, ще се разширят видовете икономически дейности, по които се наемат учащи се. В момента учениците намират работа главно в малки фирми, което рефлектира и върху заплащането им.

След въвеждането на новата система се очаква прилагането на трудовите договори за обучение като част от общите рамкови договори между професионалните гимназии и обучаващите предприятия да се разшири.

От бизнеса отчитат, че хората, които са започнали да се трудят отрано, по-късно се реализират професионално по-успешно от връстниците си.

Според работодателите Кодексът на труда трябва да се синхронизира с ратифицирана конвенция, в която минималната възраст за трудов старт е 15 години, което не противоречи на задължителния обхват от системата на училищното образование на всички лица, ненавършили 16 годишна възраст. В законопроекта за професионалното образование и обучение работодателите предложиха да падне минимално изискуемата възраст в случаите, когато има т.нар образование чрез работа - дуалната система.

По данни на Българската стопанска камара и Главна инспекция по труда годишно в България работят легално около 1000 непълнолетни. Според справка на Главна инспекция по труда най-невръстни на трудовия пазар са артисти, музиканти и спортисти.

От инспекцията са дадени разрешения за 3-4-годишни деца да участват във филми. През 2013 г. и от началото на 2014 г. в София са дадени и четири разрешения на 15-годишни футболисти да сключат професионални договори с футболни клубове.

Необходимият общ брой работни места за прилагане на дуалната система не само за учащи до 16 години, а и за целия курс на средното образование, е от около 120-140 хиляди работни места годишно, сочат данните на БСК.

* Нашето законодателство е адаптирано към критериите на Международната организация на труда, като е ратифицирана съответната конвенция за минималната възраст от 15 г. за полагане на труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още